IN MEMORIAM: Monika Viti

02 februar 2022
Author :  

Kultna italijanska glumica preminula je u 91. godini, prenose svjetski mediji. Rimljanka koja je šarmirala filmofile širom svijeta, a čini se posebno u domovini i bivšoj Jugoslaviji. Vrhunac višedecenijske glumačke karijere doživjela je kao muza Mikelanđela Antonionija, u nizu antologijskim filmova iz prve polovine šezdesetih godina: “Avantura”, “Noć”, „Pomračenje“, „Crvena pustinja“. Bila je neodoljiva kao otuđena protagonistkinja navedenih art drama, kao i u petparačkim, umjetnički slabašnim ostvarenjima poput “Modesti Blejz”, u kome je igrala istoimenu heroinu devete umjetnosti.

S velikim uspjehom je glumila u komedijama koje je režirao Mario Moničeli, naročito se istakavši kao priprosta “Djevojka sa pištoljem” koncem šezdesetih godina, za koju ulogu je osvojila brojne nagrade. Zapaženu rolu ostvarila je i u klasiku Luisa Bunjuela “Fantom slobode”, sredinom sedamdesetih, a pretposlednji put nastupa u filmu “Skriveni skandal”, koji je sama režirala 1990. Na festivalu u Veneciji 1995. godine primila je Zlatnog lava za životno djelo.

Odisala je osobitom elegancijom i senzualnom ženstvenošću, kako na filmskom platnu tako i u stvarnosti. Umrla je kao supruga manje poznatog režisera Roberta Rusoa, s kojim je provela tri poslednje decenije svog života, a zajedno su snimili romantičnu dramediju “Flert”. Pored glume, nezboravna Monika Viti takođe se bavila pisanjem, te bila i ostala inspiracija italijanskim i inim damama. Pamtićemo je podjednako kao ikonu modernističkih (umjetničkih) filmova, i kao harizmatičnu heroinu brojnih komičnih i romantičnih avantura, na kojima su odrastale generacije gledalaca u drugoj polovini XX vijeka.

144 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio