Tri debi romana u najužem izboru za NIN-ovu nagradu

17 januar 2022
Author :  

U finale izbora za renomiranu NIN-ovu nagradu našlo se šest sledećih naslova:

-      -  “Sampas”, debitantski roman crnogorskog književnika Ilije Đurovića koji već godinama živi u Berlinu,

-     -“Deca” Milene Marković, takođe prvi roman pjesnikinje i poznate dramske spisateljice iz Beograda,

-    - “Pogovor” čuvenog proznog pisca Davida Albaharija, koji već decenijama živi u Kanadi,

-       -  “Ono o čemu se ne može govoriti” Elvedina Nezirovića, književnika iz Bosne i Hercegovine koji živi u Mostaru,

-        - “Mokrinske hronike” Srđana V. Tešina, uglednog proznog pisca koji živi u Kikindi,

-       “Španska čizma” Vladimira Kopicla, prvenstveno pjesnika iz Novog Sada koji je takođe debitovao u prozi.

Žiri u sastavu Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Teofil Pančić (predsjednik žirija) u najuži izbor uvrstio je čak tri debija u romanesknoj formi: Đurović je ranije objavio dvije zbirke kratkih priča i jednu knjigu poezije, Markovićka se afirmisala kao autorka kultnih dramskih komada, scenarija i knjiga poezije, a Kopicl je autor brojnih zbirki pjesama, zbornika, pjesniökih antologija i eseja...

Nezirovićev prethodni roman bio je u užem izboru za NIN-ovu nagradu, a Albahari, ovde jedini književnik starije generacije, bio je laureat 1996. godine - nagrađen za jedan od njegovih najpoznatijih romana “Mamac”.

“Pogovor” pripovjeda o životu afričkog vladara, umrlog u naručju njegove ljubavnice Njemice: njegov život odmotava se kroz flešbek, kao i prošla epoha obilježena mnogim zločinima i nepravdama.

U središtu romana “Ono o čemu se ne može govoriti” su zločini nad nedužnim civilima u ratu u BiH, u kome je autor izgubio svoje najbliže, te to bolno i potresno iskustvo urezuje u narativ, koje pisac Vladimir Arsejević naziva “predivnim koliko i potresnim štivom”.

“Deca” su roman u stihovima - poema o osujećenom odrastanju: “knjiga o ženskosti, o majčinstvu, kćerinstvu i sinovstvu, opasan roman o povijesti, onoj nama najvažnijoj i traumatičnoj, koja poteče s Drugim svjetskim ratom, nastavi se kroz osamdesete, to desetljeće našeg odrastanja, i pregazi nas tokom devedesetih”, zapisao je Miljenko Jergović.

“Sampas je poema puta. Sampas je muzika”, veli pisac Bojan Krivokapić o knjizi čija se radnja odvija na Adi Bojani, u Bokokotorskom zalivu i Podgorici, ispunjenoj slikama i situacijama iz života glavnog junaka, a koja je, kako ističe, “napisana rafiniranim književnim stilom”.

“Mokrinske hronike” je priča o odrastanju u mjestu Mokrin, konkretno priča o jednom dječaku, jednog generaciji u lomovima osamdesetih i dramama devedesetih, pisana evokativno i pomalo nostalgično, britko i sažeto”, zapisala je književnica Ivana Rogar.

“Španska čizma”, pak, pripovjeda o vremenu s kraja sedamdesetih, kada dvoje Jugoslovena odlazi u austrijsku eko komunu “kako bi iskusili istinsku slobodu, ali ubrzo shvataju da slobodna ljubav nije lišena posesivnosti i da se za pravi biozalogaj mora nešto i istrpiti”, između ostalog je istakla književna kritičarka Vladislava Gordić Petković.

Dva od romana finalista objavila je izdavačka kuća Laguna, a ostali su izdanja mnogo manjih, ali značajnih izdavača: Arhipelag, Lom, Čarobna knjiga i Treći Trg( u saradnji sa IK Srebrno drvo).

Žiri će 24. januara obznaniti ko je 68. dobitnik odnosno dobitnica NIN-ove nagrade, i dalje najčuvenijeg priznanja za prozu na prostoru bivše Jugoslavije.

194 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio