Spotovi po kojima ćemo pamtiti početak proljeća

05 april 2019
Author :  

Početak proljeća pobudio je kreativne sokove i probudio uspavane duhove regionalnih muzičara, ali i mladih režisera i režiserki: u vrlo kratkom periodu prezentovana je nekolicina vrlo dobrih ili čak izuzetnih muzičkih spotova, počev od onog za aktuelni singl benda Ana &The Changes o kojem smo već pisali, do ovih šest koje smo izdvojili između ostalih dostupnih u poslednjih petnaestak dana, ne ovoliko estetski, idejno ili zanatski uspjelih i uvjerljivih. Među odabranim su najmanje dva, ili tri, koja će se najvjerovatnije naći u izboru za najbolje regionalne spotove godine, a ono što je još važnije jeste činjenica da se na srodnoj listi mogu naći tri ili čak četiri pjesme, toliko trenutno ima kvaliteta na nezavisnoj muzičkoj sceni. A povrh svega Eva Braun ima novu pjesmu!

SEINE – Nebo

Da ne okolišamo, novi spot benda Seine pravo je remek-djelce rediteljke Marine Uzelac, koja je i tokom prethodne saradnje, za video “Šilo”, uspješno upotrebila stop-motion tehniku. Novi video je pravi mali ali veliki animirani film, mikrokosmos za sebe, narativno i simbolički slojevito djelo, a u tehničkom pogledu takođe djeluje impresivno i apsolutno zaokruženo. Vrhunska video potpora za isto tako moćnu pjesmu, prvi singl sa dolazećeg drugog albuma koji izlazi 6. maja, za izdavačku etiketu Moonlee Records. Nebo“ nije samo tek neka nova epizoda nenapisane sage o strahu, zatucanosti i neznanju, iako nam je motivacija poznata; ovdje imamo prst uperen prema nečemu što je iznad nas dok su nam kosti duboko u 'komforu' tvrdog tla, urođene spontanosti kojom se uvijek pridržavamo za plotove, dok se pokrivamo po glavama gospodareći zidovima, zadovoljno, jer smo se sakrili od nevidljivih neprijatelja naše svjesnosti, ali muzički toliko slikovito da ostavi bez daha prije nego smo uopšte stigli da udahnemo – dio je teksta u kom je nadahnuto obrazloženo zašto je ova pjesama zaslužila titulu Singla sedmice. A spot će se svakako naći na listi najboljih video radova kada budemo sumirali 2019. godinu.

EVA BRAUN & GILE – Put za Lisabon

Grupa Eva Braun se vratila, i to izvrsnom pjesmo na kojoj gostuje Gile iz Električnog Orgazma. Saradnja koju su, kako kažu članovi najvažnijeg postjugoslovenskog pop benda, odavno priželjkivali, a rezultat je još jedna karakteristična numera u rangu najboljih izdanja dragog nam sastava. Ovo je dobrodošlo proljećno buđenje pred predstojeće live nastupe, a radujemo se vijesti da dolaze i na Bedem fest početkom avgusta. Spot je pravo osvježenje - retro šik estetika sa finom dozom ironije na račun socijalističke prošlosti, uz vesandersonovsku upotrebu boje i puno vrcavog duha, čak i kadrova bujne, senzualne erotike što rijetko viđamo u domaćim spotovima… Ekipu “Recharge and Revolt” čine svježi stvaraoci koji su prije par dana osvojili nagradu za najbolji kratkometražni igrani film na Martovskom festivalu u Beogradu: režiser Nikola Stojanović, scenariskinja Nađa Petrović i direktor fotografije Mladen Teofilović.

PUNČKE – Ako se rumenim

Neposredno uoči zvaničnog početka proljeća, Punčke su fanove obradovale ovim odličnim singlom i spotom koji je režirao kreativni dvojac Ira&John, a nedugo zatim rastužile ih kada su najavile da posle 12 godina rada bend više neće biti aktivan, jer se i Lucija Ivšić uskoro seli u inostranstvo. Ona je uobičajeno posvećeno obavila glumački zadatak, iako nije imala previše zahtjevnu ulogu, jer video Ire Tomić i Džona Karduma insistira na geometrijski pravilnom rasporedu objekata u prostoru, gdje su glumice takođe više objekti nego li subjekti. Intenzitet svirke imponuje, kao i kompaktnost s kojom je ovakva žestina spakovana u singl, posebno imajući na umu da je pjesma u potpunosti snimljena uživo. Na živim nastupima moći ćemo ih uskoro slušati u rodnoj Hrvatskoj, Sloveniji i Njemačkoj, ali ta činjenica ne umanjuje žal zbog najavljenog rastanka, očito na neodređeno vrijeme, jer su Punčke jedan od najubjedljivih nezavisnih bendova dekade na izmaku. A to se ne odnosi samo na regionalnu scenu...

ŠAJZERBITERLEMON - O idolima

Garažna bučnost i pank oštrina beogradskog benda kriptičnog imena, Šajzerbiterlemon, poznata je određenom krugu njihovih pratilaca, a dok čekamo njihov debi album spot "O idolima", koji su snimali odnosno pripremali skoro četiri mjeseca, učiniće da ih primjeti šira publika. Zasluge za to prvenstveno pripadaju mladoj režiserki Jeleni Gavrilović, koja je autorka zapaženih kratkometražnih filmova, a posebno prepoznatljivoj i vrlo cijenjenoj glumici Jovani Gavrilović. Njena harizmatičnost, dakle ličnost, dolazi do izražaja u obilju raznovrsnih, dojmljivih prizora, među dinamičnim pokretima kamere. Montaža je veoma upečatljiva, ali i cjelokupan utisak energičnosti i enigmatičnosti, dok naslovni trio "priča" žestoku  priču o idolima koje bi rado rasporili nožem. Otuda bodlje i raspukla stakla, otuda žudnja da se pocijepa i promijeni stanje u kome se nalazi protagonista tj. protagonistkinja.

KLINIKA DENISA KATANECA – Klinika

EP izdanje “Rode” grunulo je na samom početku godine, a s istog smo već izdvojili naslovnu numeru kao Singl sedmice. “Klinika” ne zaostaje kvalitetom izvedbe, niti pak autorskom originalnošću Denisa Kataneca koji s bendovskim zvukom nije dobio samo na jačini, nego i na širini, to će reći punoći poetike koja svakim danom pridobija nove pobornike. To često biva nakon koncerata, pa stoga od srca preporučujemo zajedničku svirku Klinike i Seine u Tvornici kulture 24. ovog mjeseca. Moramo da istaknemo da je ovaj oneobičeni spot snimljen u pravoj klinici tj. zubarskoj ordinaciji kolege iz redakcije, Srđana Strajnića, a režiju potpisuje njegova kći Marija. Ne toliko inovativan ili čak impresivan kao gore navedeni, ali takođe intrigantan video uradak koji je ispunio svoju svrhu – skrenuo pažnju na nadrealistički i intimistički svijet Denisovih pjesama.

TI, JA I MOJA MAMA- Moram da se skuliram

Senzualni psihodelični pop benda Ti, ja i moja mama je postao za kratko vrijeme ne samo prepoznatljiv, već nekako prijanjajuć, a poseban po tome što, iako se album „Teška kao dno“ već slušao, svako malo neka nova pjesma izađe iz te cjeline i odživi svoj drugi krug. Ovog puta je pjesma „Moram da se skuliram“ dobila novu minutažu uz svježi video uradak, i to age restricted video, iako odolijeva vulgarnosti u svakom smislu i artistička je predstava u čijem je središtu stapanje s prirodom, ono iskonsko predavanje koje vječno bude sputavano, pa simbolični ples na otvorenom kao da je sukob (samo)kontrole i želje za skidanjem stega užurbanog svijeta. Zadivljujući lički krajolik, otvorenost i neukaljanost kao pozornica, ovaj su igrokaz učinili posebnijim u svakom smislu. Nije sve ovo iznenađujuće, jer stapanje s prirodom, pokret i prepuštanje su već postali obilježjem svih vizuelnih izdanja ovog sjajnog benda.
Iako dosta rogobatna riječ 'skulirati', ovdje ipak ima svoju nježnost koja proizilazi iz tihe predaje, u pjesmi koja kao da se sliva niz potrebu za promjenom, ritmom koji simulira kretanje unazad, na početak nemanja sebe. Stimulativni sintovi kao da su sve one misli koje čovjeka natjeraju da se preispituje, rojevi koji će glavu napustiti na praizvoru problema, ili pak na njihovom kraju, zavisi s koje strane krenemo u trenutku iscjeljivanja. Poetiku njihovog albuma svakako pokriva ova pjesma, koju potpisuje klavijaturistkinja Ana Opalić. Ona je i autorka ovog spota.

2028 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio