RECENZIJA: Baobab – Zamka

25 februar 2024
Author :   Srđan Strajnić

Mišo Petrović ima novu ploču! Čovek koji je upisao Arilje na rokenrol mapu Srbije zaslužuje da se o svakom njegovom albumu kaže koja reč, naročito ako se radi o vrlo kvalitetnom ostvarenju poput ovoga. Album „Zamka“ ima dvanaest pesama i među njima nema nijednog “filera“. Radi se o rok muzici srednje struje bazirane na gitarskoj svirci i njegovom veličanstvu rifu. Nema tu mnogo filozofiranja, bar kad se radi o muzici. Ide se utabanim stazama mnogih prethodnika ali baš to omogućava prohodnost do srca i duša starije generacije odrasle na rok muzici. Pesma koja najviše odudara od obrasca koji je Mišo sam uspostavio je poslednja pesma na albumu, naslovna, „Zamka“. Dramatična po raspoloženju i oneobičena trubom Mihaila Melešikina, predstavlja veličanstven završetak albuma.

Odličan uvod u veliko finale je pesma „Sijaš“, ljubavna kao i većina pesama na albumu, sa „masnim“ gitarskim solom. Interesantno je da su se skoro u isto vreme pojavile pesme grupe Oxajo „Sijam“ i ova Baobabova „Sijaš“ sa identičnim motivom a kad tome dodamo dijalog iz filma „ Ubistva pod cvetnim mesecom“ kada Leonardo Dikaprio kaže Lili Gledstoun „a vidi te sad – sijaš“ pa čovek ne može a da se ne zapita odakle sad pa taj sinhronicitet. Pomislio sam da je programska pesma ovog albuma „Majke prirode sin“ znajući za Petrovićevu ljubav prema prirodi ali me je svedeni, ali apokaliptički tekst poljuljao u tom uverenju. Ta pesma ne sluti na dobro. Tu opet dominira suptilno odsvirana truba već pomenutog Mihaila Melešikina koji je možda došao u Arilje na talasu ovih migracija Rusa/Ukrajinaca prouzrokovanih ratnim dejstvima u Ukrajini a možda i nije. Možda opet grešim. Ono u čemu ne grešim je da je Mihail snažno doprineo posebnoj atmosferi koje imaju pesme u kojima je uzeo učešće.

Sviđa mi se i jednostavna ali prijemčiva pesma „O more“ nošena rifom koji asocira na igru talasa. Himnična „Ljubav će pobediti“ takođe mora biti pomenuta. Kako sam krenuo, na kraju ću ih, ovako na preskok, pomenuti sve. Da ipak završim sa uvodnom pesmom kad sam već počeo sa poslednjom. „Strujanje“ ima interesantan gitarski uvod koji se kao motiv provlači kroz celu pesmu i lepo najavljuje ono što nas čeka na ovom vrlo uspelom albumu. Neće on promeniti mnogo toga ni na opštem ni na pojedinačnom nivou, ali morate znati da rok muzika počiva na baš ovakvim albumima koji bez mnogo pompe i propagande čuvaju njene esencijalne vrednosti. Neće rok nestati kad nestane u Beogradu, već kad nestane u Bečeju, Užicu ili Arilju…

Ocena: 8.5/10

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio