Impresivni trejleri novih filmova Baza Larmana i Džordana Pila

19 februar 2022
Author :  

Nakon pandemijske oskudice počinju da pristižu neki ljepši dani za filmofile, i najave za potencijalne bisoskopske hitove. To će sasvim sigurno biti visokobudžetni, već na prvi pogled (vizuelno) impresivni filmovi Baza Larmana i Džordana Pila, a arthaus kina i naravno festivali mogu samo računati na još jedan od naslova iz sve jače savremene bugarske filmografije. Ako nekog zanima, uzgred pominjemo da se pojavio i trejler za najnoviji erotski triler Edrijena Lina, čiji su glavni aduti sve popularnija Ana de Armas i Ben Aflek u naizgled drukčijem izdanju.

NOPE

Treći film afroameričkog režisera koji se proslavio hororima sa snažnim društveno-političkim konotacijama, ostaje vjeran žanru ukrštajući ga sa SF elementima, ne odustaje ni od rasnog podteksta, što je evidentno već iz prvih prizora. Trejler će zaintrigirati širi krug gledalaca, produkcijskim dometima i očekivanom oštrinom i angažovanog scenarija, a glumačku ekipu predvode Danijel Kalua, Keke Palmer i Stiven Juna. Bioskopski potencijal je nesumnjiv, imajući u vidu renome Džordana Pila i status koji uživaju dva prethodna filma kojim je osvojio američku i inu publiku, a bome i stekao ugled filmskih kritičara.

ELVIS

U impresivnom najavnom trejleru Baz Larman se vraća na velika vrata, svojim tek šestim filmom u višedecenijskoj, komercijalno prilično uspješnoj karijeri. Čini se da je biografska priča o usponu i neslavnom kraju Kralja rokenrola idealan poligon za rediteljeve tehnološke, produkcijske ekstravagance, ali i da obiluje seksualnošću i strašću u koja, nadamo se, neće ostati na površini. Tom Henks se našao u ulozi „Pukovnika“ Toma Parkera, menadžera koji je otkrio Elvisa, a u naslovnoj ulozi je manje poznati glumac u usponu Ostin Batler, koji se pokazao u poslednjem projektu Kventina Tarantina. Sva je prilika da će posle ovog biopika mnogi drugi režiseri poželjeti da ga angažuju. S druge strane, ne zanemarimo činjenicu da je Larman angažovao Hojt van Hojtemu kao direktora fotografije, tako da je vizuelna raskoš i „vau“ momenat izgledan.

STRAH

Izgleda da su Bugari u poslednjih par godina preuzeli štafetu od Rumuna, i da bismo mogli govoriti o novom filmskom talasu koji čine izvrsno režirani filmovi sa snažnim karakterima, nerijetko ženama, te teme koje se bave aktuelnim deformacijama tamošnjeg društva, koje se praktično može odnositi na većinu balkanskih država. Radnja aktuelnog ostvarenja renomiranog pozorišnog reditelja Ivajla Hristova smještena je na bugarsko-tursku granicu, i na originalan, duhovit način sagledava pitanja predrasuda, migrantske krize i krize cijelog društva koje se rasipa. Film koji je bio među kandidatima za oskarovske nominacije, kao i prethodno djelo istog autora, „Luzeri“, a iako je snimljen 2020. godine očito je da ćemo o njemu tek slušati...

405 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio