Film "Miljenica" Jorgosa Lantimosa osvojio osam "evropskih oskara"

08 decembar 2019
Author :  

Apsolutni pobjednik 32. dodjele nagrada Evropske filmske akademije je britanski film “Miljenica”, grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa, koji je osvojio čak osam EFA nagrada – za najbolji film, režiju, najbolju glumicu (Olivija Kolman, dobitnica Oskara za istu ulogu), fotografiju, kostimografiju, montažu, šminku…ali i za najblju komediju iako se samo uslovno može svrstati u taj žanr.

Najboljim glumcem proglašen je Antonio Banderas, za zaista dirljivu ulogu u filmu “Bol i slava”; priznanje je u njegovo ime preuzeo režiser Pedro Almodovar, čije životno iskustvo je bilo inspiracija za poslednju u nizu uspješnih saradnji dva slavna španska umjetnika.

Nagradu za najbolji scenario dobila je mlada francuska filmska autorka Selin Skjama, koja je i režirala –kako sama kaže angažovan- kostimirani film “Portret djevojke u vatri”, o osujećenoj ljubavnoj vezi dvije djevojke.

Nagradu za evropsku koprodukciju dobila je producentkinja Ankica Jurić Tilić što predstavlja značajno priznanje za hrvatsku kinematografiju, zasluženo i za produciranje nekih od najboljih hrvatskih filmova u poslednje dvije decenije, kao što su “Kino Lika”, “Zvizdan”, “Ne gledaj mi u pijat”.

Najbolji dokumentarni dugometražni film je “Za Samu”, koji se bavi strahotama tokom rata u Siriji, a najbolje kratkometražni igrani film je rumunsko ostvarenje “Božićni dar”.

Nagrada publike pripala je prošlogodišnjem petostrukom laureatu, filmu “Hladni rat”, o ljubavi većoj o života u tegobnim društveno-političkim okolnostima, koju je primio poznati poljski reditelj i scenarista Pavel Pavlikovski.

Nagradu Fipresci žirija, za evropsko otkriće, dobio je debitant Lađ Li, režiser senegalskog porijekla koji potpisuje film "Jadnici", inspirisan građanskim protestima u Parizu, trećenagrađen i na Kanskom festivalu.

Za najbolje evropsko TV ostvarenje nagrađena je izuzetno uspješna, raskošno producirana njemačka serija “Babilon Berlin”, koju potpisuju tri režisera koji su ravnopravno režirali ovaj monumentalan televizijski projekat. Kako su sami kazali doživljavaju ga i profesionalno mu pristupaju kao da je to jedan film koji do sada traje 21 čas, a pored treće sezone koja će biti prikazana početkom sledeće godine, planirano je i snimanje četvrte…

Za životno djelo nagrađen je Bavarac Verner Hercog, pozdravljen višeminutnim aplauzom, baš kao i Žilijet Binoš, glumica kojoj je dodijeljeno priznanje za evropsko dostignuće u svjetskom filmu.

U ceremoniji dodjele nagrada koja je održana sinoć u Berlinu, inače besprekorno realizovanoj, maštovitoj i duhovitoj priredbi, kao jedan od prezentera učestvovao je i Milan Marić, srpski glumac mlađe generacije koji se afirmisao izuzetno uspjelom naslovnom ulogom u ruskom filmu “Dovlatov”.

429 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio