Milena Marković dobitnica 68. Ninove nagrade

24 januar 2022
Author :  

NIN-ova nagrada kritike za roman (2021.) godine pripala je književnici Mileni Marković, za roman “DECA”, koju je objavila izdavačka kuća LOM. Za nagrađeni roman u stihovima glasala su tri člana žirija, Marjan Čakarević, Ivan Milenković i predsjednik Teofil Pančić. Branko Kukić svoj glas dao je romanu “Pogovor” Davida Albaharija, a Marija Nenezić glasala je za “Mokrinske hronike” Srđana V. Tešina.

Evo kako glasi obrazloženje žirija za dodjelu NIN-ove nagrade:” DECA, roman poema Milene Marković, poetički je iskorak kakav se ni u tzv. velikim književnostima ne dešava u svakoj sezoni. Na razmeđi istorijskog i intimnog, tematizujući višegeneracijske naslage tradicije i njihovih odjeka, kao i njihove reperkusije na ljudsku, upravo žensku intimu, autorka u nekoj vrsti sumiranja – ali i transcendentiranja dosadašnjeg pesničkog i dramskog opusa - ispisuje potresnu prozu u stihu, kakva će postati nezaobilazan deo egzistencijalnog iskustva svakog budućeg čitaoca.”

Milena Marković rođena je 1974. u Beogradu, objavila je brojne knjige poezije i dramske tekstove, od kojih su mnogi uprizoreni odnosno izvođeni u pozorištu; najpoznatija djela iz njenog dramskog stvaralaštva su “Šine”, “Zmajeubice”, “Brod za lutke”, “Šuma blista”... Dobitnica je brojnih nagrada, među kojima su Specijalna nagrada u Beču za najbolje drame sa ex-YU prostora, tri nagrade Sterijinog pozorja za najbolji dramski tekst i mnogih drugih.

U najužem izboru za dodjelu prestižne književne nagrade bili su i romani “Sampas” Ilije Đurovića, “Ono o čemu se ne može govoriti” Elvedina Nezirovića i “Španska čizma” Vladimira Kopicla.

318 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio