RECENZIJA: Kamasi Washington – Fearless Movement

23 jun 2024
Author :   Srđan Strajnić

Scena je sledeća: u kolima sam, u sred špica u pet popodne, krećem se Ustaničkom ulicom ka skretanju ka Dušanovačkom mostu, kolona se otegla pet stotina metara! Pametnjakovići koji su zaobišli kolonu pokušavaju da se ubace pred samo skretanje, nervoza je na vrhuncu… Iz zvučnika u kolima čuje se Kamasi Vošington, pesma „Prologue“ koja zatvara novi album „Fearless Movement“. Da li deluje smirujuće? Nipošto, već sasvim suprotno, taj frenetični ritam, zvučna kakofonija i “trubljenje” saksofona dovode nervozu do vrhunca. Naravno da ne puštam iscerenog lažno ljubaznog vozača koji pokušava da se ubaci ispred mene, već dajem pun gas i teram ga u p.m. iz sveg glasa. Toliko o terapeutskom dejstvu muzike Kamasija.

Pesma „Prologue“ je iz nekog razloga poslednja a ne prva na albumu i možda i nije najbolji predstavnik onoga što se nalazi na albumu „Fearless Movement“, ali počeo sam s njom jer zaista verno odslikava opisanu situaciju u kojoj sam se nalazio kad sam je prvi put čuo. Škripanje guma, nervozna zvučna signalizacija, napetost koja se nožem može seći – sve to i još više od toga čujemo u ovoj više nego intenzivnoj numeri. Čak se poklopilo da onaj trijumfalni završetak počne baš u trenutku kad sam stupio na Dušanovački most, to jest kad sam ušao na ono što doživljavam kao svoju teritoriju. Još jedan dokaz da muzika ne mora (i ne sme!?) biti prijatna, zavodljiva i smirujuća, ali mora pobuditi emocije kod slušaoca.

Ipak, nemojte pomisliti da takvih nema na ovom albumu, mada na to nismo navikli od Kamasija. Treća po redu pesma, „Computer Love“, obrada pesme fank grupe Zapp, koju su napisali Širli Murdok, i braća Rodžer i Leri Trautman, od kojih je prvi bio lider te grupe iz osamdesetih, je baš takva – prijatna, zavodljiva i smirujuća, do te mere da su povremeni Kamasijevi pokušaji da podigne tenziju ostali samo pokušaji. Sličnog je ugođaja i „Together“ koju je radio sa BJ the Chicago Kidom, dok je „Get Lit“ više fanki, što ne čudi ako se zna da se radi o saradnji sa Džordž Klintonom, čovekom koji je „izmislio“ funk. Pesma koju je uradio sa multiinstrumentalistom, prvenstveno flautistom koji nastupa pod imenom Andre 3000 (ex – Outcast), naslovljena „Dream State“, takođe je mirnijeg tempa, bez one haotičnosti koja karakteriše Kamasija, ali ipak jedna od zanimljivijih na albumu.

Sve te saradnje su mi ipak manje dobre od poslednjih pet pesama na albumu u kojima je Kamasi na visini svojih nastupa sa prva dva njegova solo albuma. Vrhunac je svakako „Prologue“ o kojoj sam pisao u uvodu ali ne zaostaju mnogo ni prethodne četiri. „Road To Self“ koja traje trinaest i po minuta je uzbudljiva „vožnja“ sa grandioznim deonicama karakterističnim za Kamasija. Ono što se tek ponegde na albumu čuje je onaj njegov post postmodernistički kolažni pristup u kojem meša hor kineske armije sa „Fleš Gordon“ soundtrekom i sve to obmotano furioznim sax solo deonicama. Toga nema mnogo, ali zato ima mantričnih napeva etiopskih pravoslavnih sveštenika tako da je začudni, bolje reći „weird“ elemenat ipak prisutan.

Zaključak bi mogao da bude da je džez muzika koji stvara Kamasi Vošington pre svega interesantna, što je za muziku koja je svoje zlatno doba prošla pre pedeset i kusur godina veliki kompliment. Ipak, ovaj album bih rangirao niže u poređenju sa dva njegova prethodna, pre svega zbog koketiranja sa pop zvukom u prvoj polovini ploče, što je, iako nije skroz neuspelo, ipak otupelo oštricu i znatno uobičajilo njegov aut(o)put.

Ocena: 8.1/10

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio