Preminuo Endi Rurk, basista (super)benda The Smiths

21 maj 2023
Author :  

Ne samo član neprežaljenog matičnog benda čijem je kultnom status kumovao mnogo više nego što se (o tome) piše ili pominje u medijima, nego i neizbrisiv dio istorije rok muzike, Endi Rurk je sišao sa životne pozornice u svojoj 60. godini. Preminio je u petak, nakon duže borbe sa rakom pankreasa.

Muzikom se zarazio još kao dječak, koristeći svaku priliku da svira gitaru skupa sa (školskim) drugom Džonijem Marom već od 11. godine, a kasnije prelazi na bas jer se pridružuje Marovom bendu koji je prethodio ingenioznoj saradnji sa Morisijem, kao i bubnjarem Mikom Džojsom.

Počev od 1982. godine četiri odnosno pet godina Rurk ispisuje čudesne stranice rokenrola, u gorostasnoj sjenci Morisija i Mara, jednog od najbriljantnijih dvojaca u istoriji muzike, kao dio benda koji je stvarao remek-djela: "The Smiths", "Meat is Murder", "The Queen is Dead", ali i "Strangeways, Here We Come" (prije potonjeg je bio najuren, zbog problema sa heroinom, ali se vratio da bi snimio njihov poslednji studijski album).

Istina je da mnoge veličanstvene numere benda The Smiths ne bi zvučale tako kako su zvučale, razigrano a moćno, da nije bilo Endijevog -izuzetnog!- kreativnog doprinosa, sve sa fanki uticajima. Dovoljno je pomenuti antologijske, i maestralno svirane, numere “Bigmouth Strikes Again”, “This Charming Man” i “Barbarism Begins At Home” – sa jednom od najnadahnutijih bas dionica ikada – da Endi ostane upamćen kao jedan od najznačajnijih bas gitarista naše ere.

Rurk je svirao sa Morisijem na mnogim od njegovih ranih numera, zatim sa Šinejd O Konor i Pritendersima, a u prvoj dekadi drugog milenijuma bio je dio supergrupe Freebass koju su činili Piter Huk (New Order) i Mani (Stone Roses), kao i malo znanog benda Blitz Vega… Na singlu “Strong Foverever” gostovao je Džoni Mar, sa kojim je ostao u prijateljskim odnosima, do kraja.

818 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio