RECENZIJA: Bohemija – Nasmeši se i reši se?

27 april 2019
Author :   Srđan Strajnić

Dođe mi tako sin jednog dana i kaže: ćale, jesi l’ čuo Bohemiju? Odlični su. Ja reko’: jesam, kako nisam, ovo im je drugi album… interesantni su, al’ meni vuku na Bitlse. Ma kakvi Bitlsi, evo slušaj (pušta na Jutjubu na TV-u spot „Pomozi si sebi“), samo sam ovo čuo, super je – muzika je amerikana a vokali ex-Yu rok, suluda kombinacija, al’ radi! I tu mi krenemo priču o drugim temama, a YouTube algoritam nastavlja dalje sa Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, pa Queen „Love Of My Life + Bohemian Rhapsody“, sledi The Dead South, ultrapopularni kanadski blugras bend, pa BB King i Erik Klepton, pa Natalia Lafourcade, meksička pevačica… možda algoritam nije savršeno precizan, ali mogla bi se naći trunka od svega toga u Bohemijinoj muzici. Tu je negde i Veliki Prezir, jer sniman je kod Telčera u Vrbasu, i ovaj i prvi album. Ostajem pri tome da su tu i Bitlsi.

Sve to i još više je kroz svoj filter propustio Janko Džambas i dobili smo sasvim autentičnu, sasvim našu, domaću pop muziku. Voleli je, ne voleli, kvalitet joj ne možemo osporiti. Slaganje glasova u pesmi „Istine“ prosto ne može da vam se ne svidi. Generalno, dosta toga se zasniva na međuigri muškog i ženskog vokala koji su najčešće u kontra fazi. Što se tekstova pesama tiče, oni su ipak u drugom planu u odnosu na muziku. Nije ovo jedan od onih albuma sa ličnom teškom pričom, ali nije ni od onih koji su prepuni opštih mesta. Ljubavna tematika obrađena na originalan način – tako bih ih ukratko opisao. Muzika je posebna priča – gitare, violina, sintisajzeri, sve je tu ali ne sve u isto vreme, tako da i slušalac može da udahne vazduh povremeno. Tu pravim distinkciju u odnosu na one bendove koji opletu iz svih oružja i to rade sve vreme, pa posle nekog vremena postaje naporno. Kod Bohemije toga nema – aranžmani su vrlo pažljivo rađeni i značajno doprinose dopadljivosti zvučne slike.

Teško je izdvojiti neku pesmu jer svaka ima neki svoj adut kojim zadobija pažnju slušaoca. Moram reći da ne vidim među njima instant hit, ali mislim da to nije ni bio cilj devojke i momaka iz Bohemije. Album treba slušati „u komadu“ jer će vas na taj način najbolje „povući“ atmosfera koju kreiraju Janko Džambas - vokal, gitara, Dina Abu Mayyaleh - Dida - vokal, synth, perkusije, Dimitrije Mandić - vokal, violina, Miloš Pavlović - vokal, gitara, Mihajlo Ivanović - Mikser – bas, Milan Stoiljković - Miggie – bubanj. Niš je, dakle, u poslednjih nekoliko godina, posle sastava Eyot i Igralom, dobio još jedan bend koji ulazi u sam vrh domaće popularne muzike, pa je time ponovo postao značajan muzički centar na Balkanu.

Ocena: 8.0/10

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio