Buč Kesidi u Domu omladine, Beograd, 21.12.2019.

22 decembar 2019
Author :   Žikica Simić
Foto: Žikica Simić

Buč Kesidi i Sandens Kids

Buč Kesidi i razigrana deca sinoć u Domu omladine. Gimnazijalci i brucoši. Nova tinejdžerska generacija je izašla na rok scenu. Predvodi ih Buč Kesidi, harizmatični dvojac u svetlucavim pantalonama. Gitara i bubanj, kao White Stripes ili The Black Keys, samo tamo gde je bio bluz kod Buča su glitter i glam rock.


Bio sam u Akademiji kada su Jarboli postali ultimativni bend jedne generacije, bio sam u Domu omladine kada su Stray Dogg postali predvodnici nove rok generacije, a bio sam i u Božidarcu kada su Artan Lili poveli novo pokoljenje u rok avanturu. Sinoć u Domu omladine sam prisustvovao promociji nove generacije. Buč Kesidi sviraju njihovu muziku. Publika je bila veliki hor koji je pevao svaku pesmu od početka do kraja. Devojke su se vrtele i cupkale, momci skakali i klimali glavama.

Stihovi: „Laž/Sve je laž/Svi ti klubovi su laž/Sve te ljubavi su laž“ iz pesme „Laž“, sa novog albuma „Euforija“, meni su poslužili kao osnovna premisa u razumevanju socio-muzikološkog fenomena kojem sam sinoć bio svedok. Buč Kesidi i njihova publika su na vreme shvatili ovaj gorak životni nauk. Sa tim saznanjem, kao mladi, poletni i pametni ljudi, grade svoj svet, opasan džinovskim „kineskim zidovima“ koji ih odvaja od prethodnih generacija koje su ih izdale i ostavile na cedilu. Sad sami grade svoj svet. Buč Kesidi sviraju saundtrek za njihov napor. Crvena, baršunasta, svetlucava scena – koja kao da je doputovala iz Linčove TV serije „Twin Peaks“ – fino je naglašavala neke „meta“ nivoe ponuđene muzike.


Propulzivni ritmovi, zavodljivi refreni, plesna atmosfera, trominutne pesme kazuju da je sve to rokenrol. Buč Kesidi slave ovu muziku. To je definitivno postalo jasno kada je gitarista skočio dva metra u vis i napravio svršenu špagu kao Pit Tausend pola veka ranije.
Rokenrol priču treba ispričati na novi način. Buč Kesidi to rade.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio