O knjizi “Dorsi - Pet opakih godina muzike za ceo život” (Clio, 2022)

12 mart 2023
Author :   Srđan Strajnić

Dnevnik muzičkog eklektika – Promišljanje (44)

Odmah da kažem, ova knjiga nije dobar izbor za prosečnog obožavaoca grupe The Doors – bolje je da ode na Vikipediju, na njihovu stranu, gde će moći da pročita kada i koliko je pio Džim Morison, na kom koncertu je hapšen, na kom je pokazivao svoj polni organ, kako su se slagali članovi, ko je koga izbacio iz benda itd, itd, ili da odabere neku prosečnu knjigu o Dorsima koja će bolje odgovarati prosečnom obožavaocu. Knjigu u kojoj će, koristeći opšta mesta, prosečni biograf pisati hvalospeve o svakom albumu Dorsa hronološkim redom, u kojoj će taj isti biograf sistematsku uzdizati Morisona na pijadestal božanstva, dizati u nebesa njegovu poeziju i fizičku lepotu, koji će, jednom rečju, poštovati mitologiju koja je oko Dorsa odavno stvorena.

Ova knjiga nije namenjena tom delu čitateljstva. Ona je namenjena onom manjem delu koji bi da shvati šezdesete ne samo kroz muziku Dorsa, koji su svakako obeležili tu dekadu ali nisu bili jedini, već da imaju uvid u širu sliku. Profesor Markus je u svojim knjigama uvek koristio taj širi prilaz temi koju je obrađivao. Uvek su kod njega prisutne reference na film, književnost, politiku, literaturu i svaki drugi aspekt koji bi proširio kontekst pojave o kojoj govori. Tako je i ovde. Već u prvom poglavlju je majstorski uklopio u priču o Dorsima film „Skrivena mana”(Inherent Vice) Pola Tomasa Andersona koji je rađen po romanu Tomasa Pinčona. Morao sam za potrebe ovog prikaza da ga pogledam i mogu reći da bolji prikaz šezdesetih na filmu teško da postoji. Hoakin Finiks briljira u ulozi hipi privatnog detektiva koji rešava slučajeve tako što se ovi sami rešavaju dok on konstantno naduvan tumara od ženske do ženske, od lokacije do lokacije, u uzaludnoj težnji da, kako je to bivši ministar policije Republike Srbije govorio, poveže neka lica sa nekim mestima i nekim stvarima. Film jeste po sistemu „jebe lud zbunjenog“, kako bi to strogi kritičari rekli da mogu da koriste ružne reči, ali baš takav kakav je najbolje opisuje hipi filozofiju. Nema u njemu ni traga od muzike Dorsa (ali ima Nila Janga i grupe Can) a opet priča u njemu kod Markusa zauzima skoro celo prvo poglavlje. Po mom mišljenju odličan uvod koji smešta grupu Doors u kontekst hipi pokreta šezdesetih. Razrada je samo stvar tehnike, koju Grejl Markus bez sumnje poseduje.

Svako poglavlje knjige nosi naslov jedne od pesama grupe, koje su izabrane tako da bi se od njih komotno mogla napraviti kompilacija „The Best of the Doors“. To je obećavajuće za prosečnog potencijalnog fana koji bi hteo da sazna neka fakta o grupi ali ne lezi vraže – i ono što će saznati o njima biće bez reda nabacano, često u aluzijama. Zato Grejl Markus u svojoj knjizi o Dorsima preporučuje bar dve biografije Dorsa pisane od drugih ljudi – Densmorovu „Riders on the Storm: My Life with Jim Morrison and the Doors (1991) i onaj tekst iz magazina „Esquire“ od hroničarke holivudskog stardoma Eve Babicz pod naslovom „Jim Morrison is Dead and Live in Hollywood“. Ono na čemu Markus insistira je opisivanje tih njihovih pesama rečima. To je težak zadatak, posebno kad se opisivanje svodi na lične utiske koji nisu muzičke, već literarne prirode. Kao primer, daću vam opis koncertnog izvođenja pesme „The End“: Kriger, Manzarek i Densmor pumpaju centrifugalnu silu koja će stvoriti svoj vlastiti Veliki prasak, u kome će se delovi razleteti na sve strane. Morison, sa svojim plesom na jednoj nozi, raširenih ruku, dok se poigrava rečima, predstavlja silu koja upravlja ritmom… (prevod Zoran Paunović). Imajte u vidu da je ovaj opis u odnosu na neke druge u knjizi prilično bezazlen Dakle o Dorsima ćemo u najboljem slučaju saznati privatne impresije prof. Markusa (koji jeste bio njihov fan mada u nekim delovima knjige ne izgleda tako), ali ćemo zato o „šezdesetim“ saznati sve.

Dovoljno je da se tokom čitanja upoznate sa svim pomenutim muzičkim, filmskim, umetničkim i književnim delima čiji je spisak naveden na kraju svakog poglavlja i dobićete vrlo preciznu sliku „šezdesetih“, kao i saznanja o onome što je do njih dovelo kao i o posledicama. Dobićete od profesora Markusa lično definiciju pop kulture kao „narodne kulture savremenog tržišta“ što je najtačnija definicija pop kulture na koju sam naišao. U okviru te i takve pop kulture koja je dobijala svoju konačnu formu baš u šezdesetim godinama, delovala je i grupa The Doors. Ipak, The Doors se nisu baš najbolje uklapali u Markusovu definiciju pop kulture, jer se nisu mogli pronaći ni u terminu „narod“ ni u terminu „tržište“ iako ih narod jeste voleo i tržište ih jeste prihvatilo. Oni su, bez obzira na to, ipak „furali svoj fazon“ – bili su individualci pre svega. Za Dorse se može reći da su pripadali hipi pokretu ali su na neki način i odudarali od njega – u njihovoj muzici je bilo previše mračnih tonova i previše književnosti a premalo komunarskog duha i optimizma hipika iz San Franciska. To mračnjaštvo je uzrok njihove, važno je napomenuti, jednostrane veze sa Čarlsom Mensonom  i njegovim sledbenicima o kojima Markus u knjizi o Dorsima detaljno piše (Dorsi su uticali na Mensona, a ne obrnuto). Nema podataka da su Dorsi uopšte znali za njega pre ubistva Šeron Tejt, ali se među Mensonovim inspiracijama, pored one notorne, pesme „Helter Skelter“ od Bitlsa, pominje i pesma Dorsa „Horse Latitudes“.

Treba reći i da je muzička scena druge polovine šezdesetih u SAD bila prilično shizofrena. Njujorška umetnička scena sa Velvet Underground i detroitska visoko politizovana scena sa MC5 i The Stooges je bila na dijametralno suprotnoj strani od hipi scene San Franciska, kao što su noć i dan dve suprotnosti. The Doors koji su bili iz El Eja iz današnje perspektive izgledaju kao neko ko sadrži elemente obe suprotstavljene strane. Tu je i umetnost i pobuna, ali je tu i sloboda i sklonost psihodeličnim eskapadama. Ta dvojnost je bila njihov usud – nisu bili prihvaćeni ni od jedne strane, ali opet i njihova sreća – otelotvorili su sve aspekte duha svog vremena. Dokaz za ovu tvrdnju je to što je njihova muzika aktuelna i danas, čak i na ovim formatizovanim radijskim plejlistama i da su ostali glavni američki simbol šezdesetih godina prošlog veka iako su trajali svega pet godina. Ova interpretacija uticaja Dorsa se može izvući iz Markusove knjige, mada je on ne pominje na taj način. Ali, pošto smo počeli ovaj tekst sa filmom, red je da ga i završimo sa filmom, baš kao što je to uradio i Markus u svojoj knjizi. Film je, naravno, kontroverzni „The Doors“, u režiji Olivera Stouna, koji Markus očigledno smatra dobrim, dok ga svi svedoci događaja optužuju za preuveličavanje, i Morisonovog alkoholizma, i njegovih ekscesa, i netačno prikazanog odnosa sa partnerkom. No, za Stouna je karakteristično to preuveličavanje kojim pokušava da istakne te aktivnosti po cenu istorijske netačnosti. Mislim da je i Markusovo pozitivno mišljenje o filmu na tom fonu – Morison nije bio onaj običan vođa benda, spoj poslovnosti i talenta već čovek koji je imao misiju i u skladu s tom se ponašao. I kod Markusa i kod Stouna, Morison je u neku ruku bio distanciran od ostalih članova benda - vrlo bitnih za muzičku stranu priče. Toliko bitnih da bez njih magija Dorsa verovatno ne bi ni postojala. I kod Markusa (donekle) i kod Stouna, Morison je u svom psihodeličnom delirijumu bauljao od jednog do drugog, figurativno rečeno, viski bara, povređujući svakog koga je stigao, a najviše povređujući sebe. Manzarek, Kriger i Densmor su sve njegove ekscese manje-više stoički trpeli, pre zato što su ga voleli, nego iz lukrativnih razloga. To se vidi po njihovom odnosu punom uvažavanja prema legatu koji je iza sebe ostavio Morison. Zato im se, čini mi se, nije svideo film Olivera Stouna. Ono što moram da primetim je da Markus nije slučajno pisao o ova dva filma – ako upotrebimo malo mašte i prebacimo Morisona iz filma „The Doors“ u ulogu Larija „Dok“ Sportela iz „Inherent Vice“, ne da ne bi bilo neke velike razlike, nego bi to bio „perfect fit“. Očigledno, to vreme je tražilo (i nalazilo) baš takve heroje.

Ovo delo Grejla Markusa, mada nevelikog obima (225 strana) daje nam dosta toga – uvodi nas u atmosferu tog iz današnje perspektive nevinog i naivnog vremena, u kome je, kako se ispostavilo, medikamentozna terapija (upotreba opojnih droga) za „svetsku bolest“ (drugo ime za neoliberalni kapitalizam) ubijala više i uspešnije nego što je ubijala sama bolest, koja je kako vidimo i danas živa i zdrava. A koga bi ubijala nego najsenzibilnije među nama - umetnike. Knjiga nam daje i obimnu literaturu navođenjem relevantnih dela iz svih grana umetnosti, što nije za potcenjivanje. Ono što nam ne daje je faktografija o grupi „Doors“ ali to danas nije problem – možete je naći bilo gde. Posle završetka čitanja ostaje da lebdi večno pitanje: Koje su granice slobode i koja je to tačka kad nečija sloboda počne da ide na štetu drugih, pa na kraju i onoga koji je te granice prešao? 

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio