Print this page

Novi peti element Lika Besona, stari čuvari galaksije i Skarlet Johanson kao anime heroina

10 novembar 2016
Author :  

Mada još uvijek nismo vidjeli veći dio najboljih filmova ove godine, jer se po pravilu čuvaju za decembar ili su bili prikazani samo na festivalima ali ne i u bioskopskim dvoranama (pa shodno tome nema ni piratskih snimaka na netu), već se pojavilo nekoliko izuzetno zanimljivih, iako veoma kratkih najava za 2017. godinu. Fokusirali smo se na ekranizacije  SF strip serijala, od kojih je “Ghost in the Shell” definitivno najpoznatiji, čak i među manga izdanjima, a “Guardians of the Galaxy” najsvježiji u sjećanjima gledalaca koji su bili oduševljeni prvim nastavkom. No, najprije pogledajmo tek prikazane prve kadrove iz novog filma Lika Besona, baziranog na modernom evropskom strip klasiku Pjera Kristina i Žan-Kloda Mezijera.

“Valerijan” je oduvijek je bio inspirativan Liku Besonu a napokon je uspio da taj projekat realizuje kao reditelj, sa ni manje ni više nego 180 miliona dolara uloženih u ekranizaciju francuskog stripa koji je svojevremeno štampan i u legendarnoj Stripoteci. Glavni junak je agent sa planete Zemlje koji putuje kroz prostorne i vremenske dimenzije a u avanturama duž galaksije ne propušta da se udvara koleginici "iz branše", slatkoj i spretnoj heroini koju tumači popularna mlada glumica Kara Delevinj. Njoj se pridružuje sjajna glumačka ekipa koju čine Itan Houk, Klajv Oven i Džon Gudmen, a u novom filmu plodnog producenta i probirljivog režisera će glumiti, ili bar pokušati, i Rijana. Filmofilima će sigurno značajnije biti pojavljivanje Rudžera Hauera u jednoj od sporednih uloga, a poznavaocima džeza – Herbija Henkoka. Da će u novoj, igranoj verziji jednog od omiljenih stripova čuvene francusko-belgijske škole biti odlične muzike može se zaključiti i po trejleru koji prati muzika Bitlsa, izvanredno izabrana i uklopljena sa kadrovima koji kao da su “ispali” iz maštovite scenografije SF-a “Peti element”. A upravo je dizajn strip tabli Valerijana uticao ne samo na pomenuti kultni film nego i na SF franšizu sa najvećim stažom – “Ratove zvijezda”! Sve su to razlozi zbog kojih očekujemo izuzetno ostvarenje, nadamo se duhovito i šarmantno poput originala.

Jedno od najprijatnijih iznenađenja 2014. godine bila je maštovita i nevjerovatno duhovita SF komedija “Čuvari galaksije” koju je režirao i scenario napisao Džejms Gan u superiornoj MARVEL produkciji (ista skoro da nije imala greške kad su u pitanju strip adaptacije na velikom platnu). Tri godine posle neočekivanog filmskog užitka moći ćemo pogledati nastavak avantura neobične družine, galerije (za)čudnih likova od kojih nisu svi ljudska bića - koju čine Star Lord, Gamora, Draks, Roket i neodoljivi Grut. Glavna glumačka ekipa je ponovo na okupu, ojačana glasom a moguće i stasom Kurta Rasela, ali i “neuništivog” Silvestera Stalonea, a posebno raduje činjenica da je režiser i scenarista ostao isti, što bi trebalo da bude garant kvaliteta. Prvi teaser već je dostupan i izazvao je pozitivne komentare fanova, sačekaćemo još neko vrijeme da bismo saznali nešto više o drugom nastavku potencijalne svemirske sage . Za sada je poznato da retro muzika i ljubav prema osamdesetim ostaje, kao vrlo simpatična fora koja je obilježila i prvi film, a grupna avantura se nastavlja potragom za pravim porijeklom glavnog junaka u tumačenju Krisa Prata kome će ovo očigledno biti uloga karijere.

Sredinom devedesetih snimljena je anime verzija čuvenog japanskog strip serijala koja uživa kultni status i smatra se animiranim remek-djelom. Zato je zadatak režisera Ruperta Sandersa, čija je prethodni vizuelno raskošni film “Snežana i lovac” podijelio gledalište, bio veoma težak. Međutim, njegov adut je Skarlet Johanson u glavnoj ulozi, apsolutno neodoljiva kao heroina u cyperpunk okruženju kojoj se pridružuje Takeši Kitano, kultni glumac i kultni reditelj što će oduševiti fanove japanske kinematografije (ali i anime). Tek ćemo vidjeti šta je sve spremljeno u produkciji Draemworks-a, a prvi, neobično kratki teaseri poredani jedan do drugog tvore vrlo zanimljivu filmsku slagalicu. Ostaje naravno pitanje specifičnosti manga stila koji je bilo potrebno prilagoditi mediju pokretnih igranih slika, odnosno "vjernosti" duhu koji je izvorno kreirao  Masamuro Širou, zaslužan i za zanimljivi “Appleseed” (preporuka za animiranu adaptaciju). Naravno, poželjno je bilo i nadograditi izvorni predložak, bez obzira na sva (post)produkcijska ograničenja. Kao i uvijek, sve je u glavi režisera - i u rukama producenata, kako tokom tako i nakon završenog snimanja. Ukratko, “Ghost in the Shell” bi, sudeći po prvim utiscima, takođe mogao biti jedan od najuzbudljivijih a možda i najgledanijih (SF) filmova sledeće godine.

P.S.

U međuvremenu se pojavio i trejler koji najavljuje Skarlet Johanson lično.

1643 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Latest from Urednik