Print this page

VIDEO BOX: Adele, Miranda Lambert, Alex Cameron, Los Bitchos, Lucius, Melody’s Echo Chamber,

22 januar 2022
Author :  

Nova godina počela je obećavajuće: januar obiluje najavama za albume koji se čine potencijalno posebnim i kvalitetnim rok i pop izdanjima. Na listi zanimljivijih i željno iščekivanih nalaze se i već vrlo popularna singer-songrajterka Mitski, ali sve veću pažnju izaziva dolazeći debi grupe Los Bitchos, pod patronatom Aleksa Kapranosa... Novim video spotovima pomenutih autorki pridružuju se i ekranizacija mega singla “Oh My God” Adel, sa njenog superuspješnog, izuzetno intimnog prošlogodišnjeg albuma (koji se našao na godišnjoj listi jednog od članova naše redakcije), te provokativna travestija Mirande Lambert, jedne od vodećih kantri (pop) heroina, u ulozi kauboja sa ženskim atributima. Još duhovitiji i promišljeniji je novi spot kantautora Aleksa Kamerona, prilično (samo) ironično i pride dirljivo sagledavanje života muzičara odnosno "umjetnika"...

Alex Cameron - Best Life

Australijski kantautor poznat je, pored ostalog, po iščašenim, konceptulnim video radovima. Spot za singl “Best Life” automatski se upisuje na spisak onih koji će činiti širi pregled spotove godine, prepun (samo)ironije i sa finalnim kadrovima koji izazivaju empatiju gledalaca. Na tapetu je lažna slika života mnogih (od) muzičara, način na koji žive i uslovi u kojima ostvaruju snove – ako to ikada uspiju.... Daleko od toga da bismo Kamerona mogli nazvati neuspješnim, ali tematika pjesme je (od)uvijek aktuelna, i to ne samo u životima umjetnika, i onih koji se tako osjećaju... Kameron je otišao korak dalje – još od početka stvaralačke karijere razrađujući karakteristike svog umjetničkog avatara – istoimenog lika koji žarko žudi da uspije u šou biznisu, bez obzira na sve ekonomske, društvene prepreke, kao i suštinske nedostatke tog izmišljenog karaktera.

Melody's Echo Chamber - Looking Backward

Avatar kantautorke Melodi Proše takođe impresionira, a njen kompjuterski generisani lik jezdi animiranim video uratkom koji prati singl za dolazeći album sa prigodnim naslovom, “”Emotional Eternal”, najavljen za kraj aprila i izdavačku etiketu Domino. Ako ranije niste čuli za muzički projekat pod nazivom Melody's Echo Chamber, dovoljno je reći da je isti startovala prije ravno 10 godina, albumom koji je producirao Kevin Parker, a ljubiteljima Tame Impala sigurno prija zvuk i psihodelična nota ovakvih i sličnih pop pjesama, osobito melodije koju je komponovala Melodi, svestrana i talentovana Francuskinja.

Mitski – Love Me More

Singer-songrajterka japanskog porijekla ima golemu fan bazu, koja je na aktuelni spot odreagovala očito odlično – isti se polako bliži cifri od 980.000 pregleda! “Love Me More” je naravno ljubavna i pretpostavimo pjesma koja se tiče i požude, jedan od singlova koji najavljuju njen četvrti album u karijeri koja je počela sredinom prošle decenije, a kreće se uzlaznom putanjom. Već početkom februara saznaćemo da li će “Laurel Hell” biti dostojan nasljednik njenog do sada najcjenjenijeg albuma “Be My Cowboy” iz 2018. godine. Obožavaoci žude ta tako bude, a želje bi im lako mogle biti uslišene.

Miranda Lambert -

Kad smo kod kauboja, čuvena sjevernoamerička kantri zvijezda, pokazala nam je, vrlo simpatično, kako to izgleda simptomatično sagledavanje vestern mitologije iz dominatne muške vizure, u pratećem spotu za njenu najnoviju pjesmu. Još uvijek nema naznaka o ovogodišnjem albumu Mirande Lambert, ali njeni fanovi će sigurno biti zadovoljni, kako muški zbog onoga što mogu čuti i vidjeti, a možda još više ženski zbog podteksta - inverzije i subverzije rodnih uloga.

Los Bitchos – Pista

Četiri djevojke sa svih strana svijeta, ali bukvalno – iz Urugvaja, Australije, Švedske i Velike Britanije - stacionirane su u Londonu i sviraju instrumentalnu muziku sa isto tako raznovrsnim uticajima, sve sa latinoameričkih ritmovima i neospihodeličnim elementima. Njihov debi LP izlazi za City Slang etiketu i to u produkciji Aleksa Kapranosa, a kuriozitet je da je snimljen u studiju Fila Manzanere, gitariste legendarne grupe Roxy Music. Još jedan cool faktor sadrži novi spot, kojim su odali počast kultnom italijanskom režiseru čije ime oduševljava mnoge filmofile – Dario Arđento, naime, bio je inspiracija za završnicu video verzije “Piste” i njene apdejtovane audio verzije.

Lucius – Next to Normal

Svoj doprinos zaista enormnom hitu The War On Drugs - pjesmi “I Don't Live Here Anymore” koja je završila na mnogim godišnjim listama, pa tako i u našem prošlogodišnjem izboru najboljih singlova 2021. Godine - dale su Holi i Džes, koje čine Lucius. Međutim, sopstvenu popularnost duo je sticao paralelno sa pomenutim rok bendom, često privlačeći pažnju ne samo muzikom nego i atraktivnim video nastupima. Spot koji najavljuje njihov novi, u Nešvilu snimljeni album “Second Nature” u svakom slučaju jeste atraktivan, ali i pjesma ispoljava visok hit potencijal- pravi disko pop slatkiš čija slatkoća jeste fino dozirana, a još ljepše upakovana.

Adele - Oh My God

Jedna od nekoliko najvećih, ako ne i najveća pop heroina današnjice ovih dana je razočarala mnoge fanove odlaganjem koncertnih nastupa u Las Vegasu u zadnji čas, ali povišene emocije (najviše zbog paprenih troškova) polako se stišavaju, sad kad se i Adel isplakala tim povodom... Njen prošlogodišnji album postigao je zavidan komercijalni uspjeh, a uprkos svom nesumnjivom kvalitetu nije izazvao oduševljenje kritičara – baš zbog toga što slavna pjevačica nije uspjela na pravi način da kanališe emocije i najličniju intimu u svojim stihovima. No to joj nije zasmetalo da zasija punim sjajem, u svakom smislu, tako da se terapija povodom razvoda koji je skrivio njen bivši, može smatrati itekako uspjelom. Uostalom, poznato je da bez patnje nema prave inspiracije, što je Adel debelo iskusila u svom privatnom životu...

231 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Latest from Urednik