Print this page

SINGL SEDMICE: Barbara Munjas – I Will Be Standing

20 januar 2022
Author :  

Godinu u kojoj uskoro stiže njen dugo očekivani solo album, s pjesmama na engleskom jeziku, šarmantna istarska kantautorka započela je izvrsnim, kako sama precizira, fanki folk singlom: “I will be standing” je svojevrsni indie funk folk koji dočarava suštinu, ono tradicionalno, iskonsko što sama tematika teksta i prožima. Stihovi Barbare Munjas odnose se na tzv. energetske vampire i mnogima poznatu praksu osoba koje drugima, na ovaj ili onaj način, “isisavaju” energiju tj. na odbranu od tih negativnih uticaja.

Gotovo obrednu muzičku atmosferu u strofama gradi efektna ritam sekcija uz par pažljivo probranih začina, mandolinu koju svira gitarista Dino Kalčić i teremin koji svira Željka Veverec, da bi se u refrenu tempo znatno ubrzao. Za klavijaturama i bubnjem su dugogodišnji Barbarini saradnici, još dok su zajedno bili u grupi Barbari, Goran Salvi i Alen Bernobić. Potonji je koaranžirao i producirao numeru koju prati slikovit i duhovit, pseudoetno video rediteljke Deane Kotiga.

Glede folk elemenata kako u spotu tako i u pjesmi, čini se da je autorki poslužilo iskustvo iz vremena kada je bila članica kultne grupe Gustafi, jer je tradicionalne motive upotrebila vrlo suptilno i znalački se poigrala njima. Pjesma poziva na ples, moglo bi se čak reći ritualni, a kuriozitet je da je njen radni naziv tokom nastajanja i bio “Ritualna”...

186 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Latest from Urednik