Print this page

SINGL SEDMICE: Artan Lili ft. Cane – Rokenrol posle rokenrola

27 decembar 2021
Author :  

Koristeći sličnu foru kao onu koju su premijerno izveli krajem decembra 2019. godine, Artan Lili su seriju od (sledećih) pet sukcesivnih singlova i pratećih spotova započeli novim, potencijalno velikim hitom – „Rokenrol posle rokenrola“. Buntovna i uglađena, istodobno rok i pop pjesma, pjevljiva i igriva, zarazno ritmična i himnična, ona potvrđuje izdvojenu poziciju jednog od vodećih regionalnih rok bendova. To je ujedno - i konačno- kulminacija raskošnog talenta njenog frontmena, Slačala Bojana, da pomiri kvalitetno i komercijalno, što u vremenu u kome rokenrol nije više u trendu, zahtijeva dodatno umijeće, integritet i inspiraciju.

Rok puritanci mogu pronaći mane, pa pričati o foliranju i komercijalizaciji dok komentarišu prethodnih pet medijskih istupa („Maca“ „Oud“, „Foliram“, „Pedana“ i „Priča“), ali čak i oni kojima nisu pretjerano prijali pomenuti singlovi - ili pak neki od njih - moraju priznati da je značajan učinak postignut, i da je zadovoljen početni osnov popkulturnog projekta – biti masovan i biti uticajan. Problem okoštalosti regionalnog rokenrola, onog koji ne teži alt. marginama, zasebno je pitanje, a Artan Lili je od početka bivao moderniji, pametniji i prodorniji, da ne kažemo napredniji, naprosto idući u korak sa vremenom (poštujući ono prethodno), koje je sve brže i sve luđe. Danas je, priznali to ili ne, ono što rokenrol izvorno predstavlja i na šta pretenduje, na jednoj strani izgubljeno u retro manirizmu bez stava a na drugoj izraženo na neki drukčiji način - u alternativnoj hip-hop muzici, pojedinačnim iskoracima indi kantautora/ki, fuzijama i transmutacijama žanrova i zvukova...

Na muljavom domaćem terenu, sred turbo-pop-folk-trep scene Srbije međ' šljivama i silikonima, umješnost pravljenja modernističkog rokenrola koji je prijemčiv široj publici skoro usamljenički brane, i samouvjereno demonstriraju, članovi Artana, ovom prilikom u grupnoj kreaciji čiji je aktivni (sa)učesnik bio Zoran Kostić Cane. On se jedino nije miješao u pisanje stihova, koji su Bojanovo djelo, čini se čak i svojevrsna posveta rudimentarnoj poeziji legendarnog frontmena Partibrejkersa. „Rokenrol posle rokenrola“ nije, dakle, post-rok, nije ni post-pank(-rok), nije ni postmodernistički amalgam već naprosto žovijalan angažman rok muzičara koji po potrebi koriste raznovrsna ruha, u želji da dopru do svakog mogućeg uha. I to putem gomile RTS kanala, što TV što radio, što internet portala, koji su podrška u promociji njihovog dolazećeg albuma "III".

Istovremeno istinit i iskonstruisan, zanosan i (pomalo) provokativan, kuražan i (politički) korektan, novi singl ne pomjera planine ali pomjera kukove, te vraća posustalu nadu u snagu rok idioma - što nije mala stvar. Tome u najvećoj mogućoj mjeri kumuje vanserijska produkcija (Nikole Vranjkovića, Ivana Petrovića i Marka Beninija), vrhunski svirana i snimljena numera, sa dominantnim, dinamičnim gitarama i bubnjem čiji svaki udarac intrigira. Harizmatična heroina Romana Slačala ostala je u prvom planu, a specijalni gost ni jednog trenutka ne iskače, već se uzorno uklopa u  kreativni,  nadahnuti kolektiv. Rok, za divno čudo, odnosi Pirovu pobjedu na samom koncu godine - u formi rokenrola posle Rokenrola. Ma samo nek se rola!

712 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Latest from Urednik