Print this page

IN MEMORIAM: Monika Viti

02 februar 2022
Author :  

Kultna italijanska glumica preminula je u 91. godini, prenose svjetski mediji. Rimljanka koja je šarmirala filmofile širom svijeta, a čini se posebno u domovini i bivšoj Jugoslaviji. Vrhunac višedecenijske glumačke karijere doživjela je kao muza Mikelanđela Antonionija, u nizu antologijskim filmova iz prve polovine šezdesetih godina: “Avantura”, “Noć”, „Pomračenje“, „Crvena pustinja“. Bila je neodoljiva kao otuđena protagonistkinja navedenih art drama, kao i u petparačkim, umjetnički slabašnim ostvarenjima poput “Modesti Blejz”, u kome je igrala istoimenu heroinu devete umjetnosti.

S velikim uspjehom je glumila u komedijama koje je režirao Mario Moničeli, naročito se istakavši kao priprosta “Djevojka sa pištoljem” koncem šezdesetih godina, za koju ulogu je osvojila brojne nagrade. Zapaženu rolu ostvarila je i u klasiku Luisa Bunjuela “Fantom slobode”, sredinom sedamdesetih, a pretposlednji put nastupa u filmu “Skriveni skandal”, koji je sama režirala 1990. Na festivalu u Veneciji 1995. godine primila je Zlatnog lava za životno djelo.

Odisala je osobitom elegancijom i senzualnom ženstvenošću, kako na filmskom platnu tako i u stvarnosti. Umrla je kao supruga manje poznatog režisera Roberta Rusoa, s kojim je provela tri poslednje decenije svog života, a zajedno su snimili romantičnu dramediju “Flert”. Pored glume, nezboravna Monika Viti takođe se bavila pisanjem, te bila i ostala inspiracija italijanskim i inim damama. Pamtićemo je podjednako kao ikonu modernističkih (umjetničkih) filmova, i kao harizmatičnu heroinu brojnih komičnih i romantičnih avantura, na kojima su odrastale generacije gledalaca u drugoj polovini XX vijeka.

221 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Latest from Urednik