Print this page

Milena Marković dobitnica 68. Ninove nagrade

24 januar 2022
Author :  

NIN-ova nagrada kritike za roman (2021.) godine pripala je književnici Mileni Marković, za roman “DECA”, koju je objavila izdavačka kuća LOM. Za nagrađeni roman u stihovima glasala su tri člana žirija, Marjan Čakarević, Ivan Milenković i predsjednik Teofil Pančić. Branko Kukić svoj glas dao je romanu “Pogovor” Davida Albaharija, a Marija Nenezić glasala je za “Mokrinske hronike” Srđana V. Tešina.

Evo kako glasi obrazloženje žirija za dodjelu NIN-ove nagrade:” DECA, roman poema Milene Marković, poetički je iskorak kakav se ni u tzv. velikim književnostima ne dešava u svakoj sezoni. Na razmeđi istorijskog i intimnog, tematizujući višegeneracijske naslage tradicije i njihovih odjeka, kao i njihove reperkusije na ljudsku, upravo žensku intimu, autorka u nekoj vrsti sumiranja – ali i transcendentiranja dosadašnjeg pesničkog i dramskog opusa - ispisuje potresnu prozu u stihu, kakva će postati nezaobilazan deo egzistencijalnog iskustva svakog budućeg čitaoca.”

Milena Marković rođena je 1974. u Beogradu, objavila je brojne knjige poezije i dramske tekstove, od kojih su mnogi uprizoreni odnosno izvođeni u pozorištu; najpoznatija djela iz njenog dramskog stvaralaštva su “Šine”, “Zmajeubice”, “Brod za lutke”, “Šuma blista”... Dobitnica je brojnih nagrada, među kojima su Specijalna nagrada u Beču za najbolje drame sa ex-YU prostora, tri nagrade Sterijinog pozorja za najbolji dramski tekst i mnogih drugih.

U najužem izboru za dodjelu prestižne književne nagrade bili su i romani “Sampas” Ilije Đurovića, “Ono o čemu se ne može govoriti” Elvedina Nezirovića i “Španska čizma” Vladimira Kopicla.

233 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Latest from Urednik