Print this page

Koncert u čast Alice in Chains, dobitnika nagrade Muzeja pop kulture

02 decembar 2020
Author :  

Nagrada osnivača Muzeja pop kulture iz Sijetla, grada iz koga su ponikli pioniri grandž scene pripala je grupi Alice in Chains, u čiju čast je sinoć organizovan dvosatni onlajn koncert, ujedno i prikupljanje donacija koje su na kraju večeri iznosile preko 700.000 dolara.

U programu su, pored još uvijek aktivnih članova inagurisanog benda, učestvovale brojne kolege muzičari i muzičarke, između ostalih i Metallica, Mastodon, Mark Lanegan (i sam jedan od ključnih aktera scene iz Sijetla sa tadašnjim bendom Sreaming Trees), zatim Bili Korgan, Dejv Navaro, Kris Novoselić, En i Nensi Vilson, i mnogi drugi.

Sinoć održani koncert sadrži nekoliko vrlo dobrih obrada, očito izvođački i produkcijski na visokom nivou. Svojevremeno veliki hit “Would?” i pjesmu kojom su se AC proslavili (dijelom zahvaljujući i tome što se našla na kultnom saundtreku za “Singles”) možete čuti u akustičnoj verziji benda Metallica ali i u izvođenju grupe Korn, dok je Lenegan imao čak dva nastupa, a sadašnja postava nagrađenog benda izvela je “Your Decision” i “No Excuses”.

Podsjetimo, sastav Alice in Chains osnovan je krajem osamdesetih, prvi album “Facelift” objavljuju 1990., dvije godine kasnije slijedi po mnogima njihovo najbolje djelo “Dirt” i potom vrlo uspješan, dijelom akustični EP “Jar of Flies”, dok prvo poglavlje zatvara treći album nazvan po imenu benda čiji je originalni pjevač Lejn Stejli preminuo 1996. godine – iste godine kada se pojavljuje MTV unplugged izdanje.

U novom milenijumu postava predvođena izuzetnim giraristom Džeri Kantrelom nastavlja sa radom, uz još tri uglavnom ujednačena albuma. Ono po čemu su AC specifični u odnosu na većinu ostalih ispisnika iz granža grupacije bendova, jeste njihovo uporište u hevi metalu, pa je tako zvuk Alice in Chains znatno teži, odnosno čvršći u odnosu na Nirvanu čija je inspiracija tj. inicijacija u panku.

Koncert, koji je ujedno posveta čuvenom bendu, manje-više aktivnom već tri decenije, kao i pomoć organizatoru (Muzeju pop kulture) iz njihovog rodnog grada, vrijedi pogledati i preslušati u cijelosti, jer pokazuje da pjesme AC ne gube ni u rudimentarnim, akustičnim verzijama ili re-interpretacijama u drugim žanrovima… Čini se da su i dalje veliki, pa čak i nedovoljni priznati!

382 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Latest from Urednik