Print this page

Večeras vanredno izdanje budvanskog "Novog Vala"

29 septembar 2020
Author :  

6. Festival Novi Val organizuje se u svedenom obimu, u vanrednim okolnostima, nešto kasnijem kalendarskom terminu i uz mnogo otežavajućih okolnosti, uključujući najnovije mjere NKT-a u Budvi, koje će, kako tvrde organizatori, poštovati u potpunosti.

U skladu sa tim preporukama kompletan program biće okončan do 22 časa, inače pomjeren zbog loših vremenskih uslova i zakazan za današnji dan umjesto prvobitnog plana da bude održan tokom vikenda. Svi programski sadržaji odigraće se na sceni između crkava, u budvanskom Starom gradu, sa ograničenim brojem posjetilaca i bez mogućnosti stajanja publike (u grupama).

Festivalsko veče počinje već uoči sumraka, u 18 sati, panelom pod nazivom “Biti žena na nezavisnoj kulturnoj sceni” na kome učestvuju umjetnice i kulturne radnice raznih profila - iz Crne Gore, Srbije i Hrvatske. Ministarstvo kulture CG podržalo je tu aktivnost, u sklopu projekta “INDIE MNE”, kao i prateću, sinoć održanu muzičku radionicu Katarine Pejak, koja je takođe dio pomenutog projekta u organizaciji nevladinog udruženja “Agora.

Katarina Pejak, istaknuta kantautorka, pijanistkinja i vokalistkinja iz Beograda, alumnista Berklija, glavna je muzička gošća festivala, a na koncertu koji počinje nešto posle 20h izvešće pjesme sa nekoliko autorskih albuma, od kojih je aktuelni objavljen za renomiranu izdavačku etiketu iz Njemačke. Diploma prestižne Muzički koledž iz Bostona svakako je bila bitna za početak njene karijere (za koju se pripremala dvije godine i u Nešvilu, u kome je živjela i svirala), a koju paralelno razvija u matičnoj Srbiji, ali i Sjedinjenim državama i Zapadnoj Evropi. Ovo će biti njeno drugo predstavljanje crnogorskoj publici, ujedno prvi festivalski nastup u CG.

Drugi, kratki koncert održaće Dušanka Belada sa Cetinja, jedna od rijetkih kantautorki iz Crne Gore koja je snimila samo nekoliko, s pravom zapaženih pjesama. Organizatori podsjećaju da “Novi Val” od svog početka prije pet godina promoviše mlade muzičare (i filmadžije) koji tek počinju, najčešće sa jednim ili eventualno dva snimljena albuma, a odlikuju se posebnošću ili specifičnim stilom, te teže izvođačkoj i autorskoj izvrsnosti.

Muzičkom segmentu festivala prethodiće projekcije pet kratkometražnih filmova iz Crne Gore, Srbije, Makedonije i Slovenije, među kojima se ističu “Šerbet” Nikole Stojanovića i “Poslednja slika o ocu” Stefana Đorđevića, oba (između ostalog) nagrađena na slavnom Sarajevo Film Festivalu. Izuzev "Šerbeta", svi filmovi se tematski dotiču komplikovanih porodičnih odnosa, konkretno između oca i sina u pomenutom Đorđevićevom i u filmu “Potop” u režiji Kristijana Krajčnana. Disfunkcionalna porodica je jedna od tema filma “Neko treći” režisera Milorada Milatovića, a prisutna je na neki način i u filmu “Neonska srca, koji je režirala Ana Jakimska.

Ovogodišnje skromnije, kako to organizatori sami ističu,  ali svejedno sadržajno izdanje festivala podržali su Filmski centar CG i Turistička organizacija Budva, uz tehničku pomoć JU “Grad teatar”  i Opštine Budva.

324 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Latest from Urednik