Print this page

Sedmi Southern Soul predstavlja muziku velikana brazilske, indijske i evropske jazz fusion scene

03 mart 2019
Author :  

Legendarni muzičari Airto Moreira i Flora Purim, koji se ubrajaju u prvake brazilske i svjetske džez muzike, glavni su gosti sedmog Southern Soul festivala u Ulcinju, rezervisanog za kraj juna mjeseca.

Airto Moreira je inovativni perkusionista i bubnjar koji je u svojoj plodnoj karijeri sarađivao sa najvećim među velikanima džeza: Dizijem Gilespijem, Majlsom Dejvisom, Antoniom Karlosom Žobimom, supergrupom Weather Report… Najpoznatiji je po saradnji sa pjevačicom, inače suprugom, Florom Purim sa kojom aktivno nastupa od šezdesetih godina, a oboje su bili članovi jednog od ključnih jazz fusion sastava sedamdesetih, Return to Forever, koji je predvodio Čik Korija. Njihova muzika je kombinacija originalnih brazilskih uticaja i američke džez kulture XX vijeka, pa je nastup u Ulcinju jedinstvena prilika da ih čujemo uživo, dok izvode klasike iz bogate pedesetogodišnje karijere, a pretpostavljamo da ćemo čuti i nekoliko kompozicije sa izvrsnog pretprošlogodišnjeg albuma brazilskog maestra, “Alue”.

Drugo značajno ime je Džon Mejer, ne istoimeni pop izvođač već britanski kompozitor indijskog porijekla, inače klasično obrazovan muzičar koji je bio violinista Londonske filharmonije i Kraljevskog fillharmonijskog orkestra krajem pedesetih i tijekom šezdesetih, a zatim se posvetio Indo-Jazz Fusions sastavu za koji je komponovao džez muziku sa indijskim folklornim motivima. On je preminuo 2004. godine ali njegova muzika, i dalje živa i živopisna, na repertoaru je pomenutog benda.

Live dio programa SFF-a obogatiće i vrlo zanimljiv, desetočlani napuljski bend Nu Guinea koji kombinuju elemente disko, jazz i funk muzike, uz primjese afričkih ritmova, kao i britanski afrobeat sastav u usponu Nubiyan Twist koji u pojedinim pjesmama kombinuje i rege i hip-hop, dok iz Holandije u Crnu Goru stiže The Mauskovic Dance band sa svojim egzotičnim kolumbijskim, karipskim i afričkim plesnim ritmovima.

Pravo osvježenje na evropskoj electro jazz sceni predstavlja duo Jan Kinčl & Regis Kattie, zagrebački DJ i francuski pijanista, jedna od najzanimljivijih i najhvaljenijih pojava poslednji par godina, koji su prošle godine snimili sjajan LP “In Plain Sight”, nagrađivan i hvaljen čak i od veličine kakva je Loran Garnije, pa stoga njihov nastup ne bi trebalo propustiti. Tim prije jer Regis preko zvuka semplera i ritam mašine svog kolege, svira i trubu, kontrabas i razne žičane instrumente, a reputaciju odličnog live act-a zvanično su potvrdili prošle godine.

Njujorški DJ, producent i klavijaturista, a takođe i vokal Josh Milan, dolazi sa svojim bendom, tako da se čini da će ovogodišnje izdanje SSF-a posjetiocima ponuditi zaista raznovrsne koncerte, kako klasične a svevremene, tako i aktuelne i izrazito moderne orijentacije.

Na Cosmic stejdž kao i svake godine zakoračiće i zavrtiće (mahom house muziku) poznata lica: deep house& soul majstor DJ Ludovic Llorca, zatim Joe Clausell, još jedno poznato ime house muzike, zatim Deetron, techno DJ u usponu iz Švajcarske, Alex from Tokyo, eklektični francuski DJ sa bazom u Njujorku, te Pablo Valentino, DJ iz istočne Francuske, kao i niz regionalnih DJ-eva.

Na Organic stejdžu nastupiće muzički selektori, takozvani diggeri, koji tragaju za neobičnom i rijetkom muzikom po cijelom svijetu, i sami sa svih strana svijeta: iz Portugala dolazi Helena Guedes, iz Meksika Coco Maria, iz Poljske Kornelia B, iz Japana u Ulcinj se vraća Shuya Okino, iz stiže Izraela Eyal Baroz, iz Turske Ozan Maral, a iz Velike Britanije na neki način dolaze takoreći domaćini SFF-a: Harvinder, Senrab, Dom Servini, Patrick Forge, te još niz drugih više ili manje poznatih imena iz regiona.

Na Beach stejdžu predstaviće se DJ Gilla, osnivač First Word Records, Mike Burns, jedna od najznačajnijih DJ-eva iz Beča, zatim Giovanni Damico, poznati DJ i producent iz Italije, Marcel Vogel, njemački DJ i producent sa bazom u Amsterdamu, kao i hrvatski duo Asc Split.

Ovogodišnje sedmo izdanje Southern Soul Festival trajaće dva dana duže, od 26. juna do 01. jula, na već poznatoj lokaciji velike ulcinjske plaže, a organizatori najavljuju novine u svim segmentima: tehničkom, ugostiteljskom, logističkom, nove lokacije i veliki izbor smještaja.

1787 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Latest from Urednik