Print this page

Iznenada preminuo Mark Lanegan

22 februar 2022
Author :  

Vodeći britanski i američki mediji prenijeli su vijest o smrti Marka Lanegana, jednog od trubadura čiji trag u istoriji rok muzike ostaje duboko urezan, kako u sklopu kultne grupe Screaming Trees (koja je počela sredinom osamdesetih i zapravo nikada nije dobila zasluženo priznanje, iako su bili jedan od ključnih faktora sa čuvene Sijetl scene), tako i versatilne solo karijere i zaista brojnih saradnji sa raznim muzičarima i bendovima.

Iz perioda rada sa ST izdvajaju se albumi “Sweet oblivion” i “Dust”, kao i kompilacije snimaka s kraja osamdesetih i prve polovine devedesetih godina, koje su proveli na nezasluženoj margini, uprkos činjenici da su mnogi njihovi ispisnici postigli izuzetan, zaslužen komercijalni uspjeh, poput Markovih pajtosa Kobejna i Novoselića sa kojima je sarađivao na prvoj solo ploči.

Izvanredan kao kantautor, Mark Lanegan potpisuje niz fascinantnih, apartnih, nerijetko antologijskih albuma, među kojima su najposebniji “Whiskey for The Holy Ghost”, “Field Songs”, “Blues Funeral”, a neodoljivi biseri su dva LP albuma i EP snimljeni u saradnji sa Izobel Kembel, na kojima je pomenuta kantautorka iskoristila Markov glas kao savršen kontrapunkt...

Svojim hrapavim, nikotinom i viskijem ispijenim vokalom, Lanegan je bivao prepoznatljiv interpretator iz prve, ali ne bi trebalo zanemariti njegove singer-songrajterske sposobnosti čije izvorište valja tražiti u bluzu. Što pažljivije preslušavate njegove solo radove, to je evidentnija glasnoća i jasnoća jednog po mnogo čemu posebnog autorskog glasa.

Laneganov glas, pak, upotrebili su efektno brojni bendovi, počev od Queens of the Stone Age kojima je gostovao ne nekoliko (ponajboljih) albuma, do saradnje sa Gregom Dalijem u zajedničkom projektu Twilight Singers, koja je potom evoluirala u bend Gutter Twins. Pjevali su mračne pjesme iz utrobe, iz dubine duše, nalik Laneganovoj poetici i temama kojima se bavio na sopstvenim albumima. Ostaje utisak da je skoro svaka pjesma, bilo Markova autorska, koautorska ili prosto izvedena, bila svojevrsno putešestvije ka iskupljenju...

U autobiografskoj prozi objavljenoj 2020. godine opisao je tešku i dugotrajnu borbu sa ovisnošću o drogama, kao i druge intimne ožiljke iznikle iz svakojakog ličnog iskustva, a u knjizi "Đavo u komi" i višemjesečnu borbu sa koronavirusom od koje je umalo umro prošle godine. Uzrok njegove iznenadne smrti još uvijek nije poznat.

293 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Latest from Urednik