Hugo Race & Michelangelo Russo @ KC Grad, Beograd, 13.11.2017

15 novembar 2017
Author :   Srđan Strajnić

Bluz je muzika koja je svoj vrhunac doživela između tridesetih i šezdesetih godina prošlog veka. Tada je nastala ogromna većina važnih, ključnih ili signifikantnih (kako vam se više sviđa) pesama, u to vreme je na svetlost dana izašla velika većina najznačajnijih bluz autora. To je forma popularne muzike dvaput pomerena iz sadašnjosti (twice removed), dakle, i rokenrol koji joj je preuzeo primat ga je takođe izgubio od didžejinga/elektronike. Može se reći, u skladu sa onom mojom teorijom o muzičkim nišama, da je bluz postao klasična muzika. Kao i svaka klasična muzika, postao je reproduktivna umetnost. Od današnjeg izvođača bluza ne očekuje se da izvodi svoje pesme (može i to, ali se, uz retke izuzetke, svodi na inferiorno ponavljanje davno postavljenih obrazaca), već da nam predstavi svoju interpretaciju klasika. To je nekoliko dana ranije u Hali Sportova na Novom Beogradu radila i Beth Hart kada je na bis izvela pesmu Ette James „I’d Rather Go Blind“ – poznavaoci bluza nisu propustili priliku da to izvođenje porede sa originalom, ali i sa nekim drugim izvođenjima, recimo onom grupe „Chicken Shack“ ili Rod Stewarta i grupe „Faces“. Ono što hoću da kažem je da se u tim okolnostima ne ocenjuju pesme (one su nesporne) već izvođenje.

Tu dolazimo do Hugo Racea i Michelangela Russoa i njihovog albuma „John Lee Hooker’s World Today“ (Glitterhouse Records, 2017) koji promovišu na ovoj turneji. John Lee Hookera odavno nema među nama (umro 2001.) ali njegova muzika je još tu. Medijumi preko kojih stiže do nas su ovom prilikom Hugo i Michelangelo, koji su već imenom albuma i turneje nagovestili da će njihovo čitanje Hookerovih pesama uzeti u obzir sadašnje vreme – dvadesetprvi vek, koji je vek elektronike. Dakle, pedale i sintisajzeri. Nemojte odmah da se mrštite, vi bluz čistunci, nije to ono čega se bojite. Michelangelo, koji je u ovom dvojcu zadužen za osavremenjavanje je, pored toga što je muzičar, takođe i slikar. Ne znam koliko uspešan, ali ako je suditi po tome kako je obojio Hookerove standarde, na koji način ih je aktuelizovao do te mere da bi se sigurno svideli i mlađoj generaciji da je koji slučajem te večeri zalutala u KC Grad (a nije!), veoma je uspešan. Tu rekoloraciju pesama legendarnog JLH izveo je elektronskim instrumentima – sintisajzerom i pedalama – kojima je modifikovao i replicirao zvuk instrumenta karakterističnog za bluz – usne harmonike. Ne bih se upuštao u objašnjavanje trikova koje je koristio, ali mogu reći da je napravio savršenu zvučnu podlogu za gitaru i glas Huga Racea.

Hugo je, kao što i treba, jer je to karakteristično za Hookerovu muziku, postavio težište na ritam. Kao da je i birao pesme koje imaju izražen repetitivni ritam (što i nije teško, jer takvih je dosta u Hookerovom opusu). Uočljivo je da je prilikom izbora izbegavao najpoznatije Hookerove pesme kao što su „Crawling King Snake“, „Boom Boom Boom“, „Dimples“, „One Bourbon, One Scotch, One Beer“ i „Boogie Chillun“ koje nema na ploči, ali ju je izveo na bis. Razlog može biti to što je lakše i bezbolnije eksperimentisati sa pesmama koje su publici manje poznate ali i to da je i njima kao izvođačima, a i publici mnogo manje zabavno izvođenje pesama koje su već hiljadu puta čuli. „Hobo Blues“, „Decoration Day“, „Love Blues“ su iz vremena početka njegove karijere (1948-1960), „Serves You Right To Suffer“ (vredna je pomena obrada J.Geils Banda te pesme sa njihovog live albuma „Full House“), „The Motor City’s Burning“. „When My First Wife Left Me“ i „Country Boy“ su iz šezdesetih A „The World Today“ sa početka sedamdesetih (album sa Canned Heat „Hooker’n’Heat“ iz 1971). I na albumu, koji je snimljen za jedan dan, što se ono kaže „iz prve“, a još više je to uočljivo na koncertu, sve te pesme su povezane konstantnim „beat“-om koji se kroz njih provlači dajući im transoidni efekat. Zvuče kao ambijentalna muzika za putovanje kolima što je na koncertu naglašeno videom koji puštaju u pozadini. Iz kola u pokretu sniman je put koji vodi ka Melbournu (iz koga su obojica) sa predelima kroz koje prolaze. Ništa pretenciozno, običan snimak putovanja kroz šofer-šajbnu, ali savršeno dočarava kotrljajući karakter te muzike. Savršeno bluz veče u KC Gradu zahvaljujući Raceu i Russou koji su me još jednom podsetili da nije elektronika onio što mi se ne sviđa, nego način njene upotrebe. Uspeli su da tradicionalnu muzičku formu koja nije baš poznata po raznovrsnosti njenih pojavnih oblika modernizuju a da joj pri tom ne oduzmu ništa od onoga što je karakteriše. Za svaku pohvalu!

Još nešto je interesantno. Race i njegov nekadašnji poslodavac Nick Cave (na prvom albumu Bad Seedsa „From Her To Eternity“ i nekoliko pesama na „Kicking Against The Prick“) mimoišli su se u Beogradu za oko sedam dana, a njihove karijere su se mimouišle za oko sedam svetlosnih godina. Nicka je gledalo 15.000 ljudi, Huga 150 (optimistička procena!). Sto puta manje. Baš me interesuje koliko je od tih 150 ljudi gledalo Nick Cavea nedelju dana ranije (mislim da nije mnogo – sasvim različita publika ide na velike i male koncerte). Ja Cavea u Areni nisam gledao, a na Racea u KC Gradu sam došao. Ako treba da biram koga ću slediti, proroka ili šamana, uvek biram šamana!

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio