Rokumentarni dani ove godine posvećeni domaćoj i regionalnoj produkciji

22 maj 2018
Author :  

U vremenu kad je teško okupiti živu publiku da pogleda jedan ozbiljniji igrani film, entuzijazam ekipe okupljene oko Rokumentarnih dana, festivala dokumentarnog filma u čijem je fokusu muzika, zaista zaslužuje divljenje. S minimumom sredstava, ipak nisu sabili program, već su odlučili da rade onako kako su od početka zamislili – kroz četiri sadržajna festivalska dana provući će nekoliko značajnih filmova o velikim imenima regionalne muzike, i o onima koji su u povojima sopstvenih muzičkih putešestvija.

Festival će se po drugi put održati na dvije lokacije u Nikšiću, u čuvenoj sali JU „Zahumlje“, i u inspirativnom prostoru već kultnog Blues Brothers Bara, čija su vrata već deset godina otvorena za kvalitetne stvaraoce iz gotovo svih oblasti umjetnosti.

Prvi dan je posvećen domaćim muzičarima. Najprije zavirivanje u muzičku arhivu Crne Gore ,a u nastavku večeri aktuelna video izdanja. Festivalska produkcija će svoj pečat ostaviti filmom o dva relativno mlada imena crnogorske muzike. Relativno, jer Parampaščad već godinama diskretno i ne dovoljno često, nastupaju na festivalima i po klubovima njegujući svoju verziju alternativnog roka, i već imaju dosta sopstvenog materijala za ozbiljnu promociju, dok se ispod imena Bubnjivi potpisuje iskusni muzičar Ivan Ivanović, posebno drag ljubiteljima džeza kroz angažman u bendu MP Trio, iako je prve reakcije pokupio kao bubnjar pokojnog benda VIS Gorenje. Film, kao i prošle godine, pokriva njihove nastupe uz razgovor s akterima, a koliko je sve dosljedno zabilježeno okom kamere (ilinijedosljednozabilježeno)posjetiocićeiste večeri moći i da sami procijene, budući da će se akteri filma iz festivalske produkcije popeti na pozornicu Blues Brothers Bara i zatvoriti „prvu noć“.

Iz festivalskog tima još uvijek nisu najavili imena učesnika tribine koja će te noći imati za cilj i da edukuje, koliko i zabavi ljubitelje dokumentarnog filma i filmova inspirisanih muzikom na bilo koji način. Ovaj drugi dio rečenice je neophodno označiti, jer jedan od filmova kome se najviše radujemo, kombinacija je i dokumentaristike, ali i animacije i fikcije. Radi se o jednočasovnom video mozaiku „LP Buldožer“ rediteljke Varje Močnik, koji je snimljen u okviru serijala „Music iz the art of time“, a vodi nas u vrijeme nastajanja prvog albuma kultnog jugoslovenskog benda. Tu mozaičku formu su autori osmislili vjerovatno zbog nedostatka arhivskog materijala, ali u cilju što boljeg oslikavanja popularnih prilika i opšte muzičke svijesti koja je vladala u vrijeme kad je snimljen jedan od najznačajnijih albuma nekadašnje države. S druge strane, možda običan dokumentarac ne bi toliko pokrio poetiku benda, a priliku da o tome govori na licu mjesta će imati gost Rokumentarnih dana Igor Bašin, jedan od scenarista ovog filma.

Ovogodišnje izdanje festivala je pomogla Ambasada Slovenije, pa u tom duhu organizatori pripremaju još jedan film iz slovenačke dokumentarne riznice, o čemu će javnost naknadno obavijestiti.

Sadržaj drugog dana će obogatiti i kratki film Marka Novičića „Dečak iz vode“ o Milanu Mladenoviću. Lik i djelo kultnog muzičara koji je prerano umro, ponajviše će se osvjetljavati u razgovorima s onima koji su profesionalnom i intimnom svijetu vođe EKV-a imali neposredan pristup.

Pored Igora Bašina, i reditelj Zoran Marković će uzeti učešća u tribini druge festivalske večeri, no o detaljima vezanim za temu i ostatak učesnika ćemo sačekati još koji dan. Da napomenemo da će program drugog festivalskog dana biti upriličen u JU Zahumlje, sve do same završnice kada se gosti i organizatori sele u Blues Brothers Bar zbog prigodnog DJ seta.

Treći dan festivala dokumentarnog filma u Nikšiću startuje već od 13 časova bazarom muzike ispred „Zahumlja“. Vrlo važan korak je to 'isturanje' festivala iz zatvorenog na prostor koji čak i slučajnim prolaznicima može skrenuti pažnju. Šta će se naći na mobilnim štandovima organizatora i prijatelja festivala, to ostaje da se vidi, ali ako vam gramofoni nisu navukli prašinu, sigurno ćete biti zainteresovani za ovaj segment programa. Nastavak uključuje umjetničke radionice za mlade (i one koji se tako osjećaju), kao i granične umjetnosti kao što je crtanje grafita, dizajniranje majica i sl. Program za mlade (iako je to samo namjena, a ne i ograničenje) uključuje i projekcija filma „Rock je kamp“ iz produkcije BiH. To je priča o mostarskom kampu za mlade muzičare koji je 2016. godine od pedeset mladih i talentovanih ljubitelja muzike proizvela deset bendova i deset autorskih pjesama. Osim na filmu, ova značajna edukativno – zabavna 'smotra' je ovjekovječena i na kompilacijskom CD izdanju. U nastavku programa će biti prikazan i film „Film za djecu i odrasle“ o snimanju posljednjeg albuma benda Dubioza Kolektiv, a naravno, ne zadržava se samo na savremenom momentu, već se vraća i na početke koji su ujedinili članove ove ekipe.

Iste večeri za publikuje pripremljen i film „Kontakt“ Mihajla Obrenova, koji pokriva sve subkulture koje su značajno mapirale novosadsku alternativnu scenu od 1986. godine do današnjih dana, a bavi se ponajviše onim muzičkim imenima kojima nije bio dat dovoljan prostor u mejnstrim medijima. Treću festivalsku noć će zatvoriti gitarska muzika.

Za završnicu festivala organizatori su ostavili tri filma iz srpske dokumentarne riznice. Najprije priču o bečejskom bendu Eva Braun, jednom od najznačajnijih pop sastava Srbije devedesetih koji se gotovo s istim senzibilitetom održao do današnjih dana. Dokumentarna priča o njima bukvalno iscrpno i detaljno ulazi u početke, i kombinacija je ispovjesti i utisaka najviše članova benda. Režiju potpisuje Robert Bukarica.

„Trenje“, dokumentarni film o Nikoli Vranjkoviću, obuhvata jednogodišnji video materijal, snimljen uglavnom u pokretu (voda-put-pozornica dominiraju), tokom kog Vranjković priča o sebi, svojim fazama, impresijama, ljudima i prostorima.

Posljednji film festivala „Ceo svet u jednoj dolini“ je priča o niškoj Hipi dolini, kombinacija sjećanja onih kojima je Dolina obilježila najznačajnije godine života, i glumačkog performansa koji je, u nedostatku arhivske građe, oslikao dane najsnažnije koncentracije hipi pokreta u ovom gradu. S tim u dodiru je i finale Rokumentarnih dana zamišljeno kao hipi žurka u Blues Brothers Baru.

Ovako bogat program, a važno je to pomenuti, organizovan je s minimumom sredstava, uglavnom na mišiće i dobru volju organizatora, no data je šansa i istinskim ljubiteljima dokumentaristike/rokumentaristike da uživaju, i svim drugima da još jednom prepoznaju značaj ovakvih okupljanja koja u fokusu imaju u jednakoj mjeri zabavni i edukativni karakter. Prostor na kome je rok (sa svim svojim varijantama) uvijek morao sam sebe da opravdava, ovdje ima zaista sjajne glasnogovornike, kao i neki drugi oblici graničnih umjetnosti koje smo najavili. U tom smislu je bitno održati se po svaku cijenu, u nadi da će jedna ovakva smotra u bliskoj budućnosti naići na odobravanje i podršku svih institucija od značaja.

Za one koju sve već znaju, od 8. do 11. juna, Nikšić je domaćin kakvog zaslužuju. Organizatori su ove godine pripremili i dvije nagrade za posjetioce, pa to može biti i dodatni razlog da budete na označenim lokacijama.

2314 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio