Print this page

Paolo Sorentino režirao, Džud Lou poentirao

06 septembar 2016
Author :  

Svetac, grešnik, papa – sveto trojstvo mnogoznačne, kompleksne, namjerno kontradiktorne serije u režiji maestra Paolo Sorentina, nastale u saradnji tri čuvene produkcijske kuće: HBO, Canal+, Sky.

Džud Lou tumači naslovnu ulogu, on ne samo da je najmlađi papa nego je i prvi Amerikanac u pontifikatu. Prve reakcije nakon projekcije dvije epizode, od ukupno deset koliko je za sada planirano, jesu ovacije stranih novinara i zvižduci Italijana na festivalu u Veneciji, u znak neodobravanja zbog prikaza vrhovnog poglavara Rimokatoličke crkve. Može li biti boljeg publiciteta, sasvim u skladu sa Sorentinovim elegantnim otklonom od veličina: sjetimo se samo njegove filmske vivisekcije ličnosti i djela Đulija Andreotija, italijanskog premijera koji je šurovao sa mafijom što je Paolo pokazao s guštom vrhunskog stiliste, a ni Sveta stolica nije bila pošteđena u istom, ingenioznom filmu “Il Divo”.

Jedan od najboljih reditelja današnjice je jasan u svojim nakanama sudeći po izjavi da je “Mladi papa” “dokaz da Bog postoji, i jasan znak njegovog odsustva”. Očekujemo čudo, sve sa Dajan Kiton u ulozi časne sestre Marije i još nekoliko poznatih filmskih faca. Scenografija i kostimi nisu ništa manje nego spektakularni, a i muzika u prvom (dužem) trejleru budi apetit svakog iole sofisticiranog filmofila. Može li un  grande autore  "Velike ljepote" i filma "Mladost" razočarati na sopstvenom terenu, u samom srcu Vatikana. Upitnik je, pogađate, suvišan.

2714 Views
Novak Govedarica

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Latest from Novak Govedarica