Branka Katić u hrvatskoj "hit" seriji "Novine"

13 jul 2016
Author :  

„Novine“ - jednostavan naziv nove serije u kojoj glavnu (žensku) ulogu tumači briljantna Branka Katić a koju potpisuje režiser Dalibor Matanić, autor izvrsnih filmova kakvi su „Zvizdan“, „Kino Lika“ ili „Fine mrtve djevojke“. Ako vam se u prvi mah učini da novinari i zbivanja u redakciji i oko nje možda neće biti dovoljan mamac za publiku, odmah pogledajte trejler- čini se da ova serija pretenduje da prikaže stanje hrvatske društvene „zbilje“, koja se, dabome, ne razlikuje puno od medijski instruisane „stvarnosti“ zemalja u okruženju, dok nas svakovrsno medijsko „smeće“ – svakodnevno!- zasipa parapolitičkim i bulevarskim bljuvotinama.

Izgleda da Matanić, odnosno scenarista Ivica Đikić, i sam novinar, neće poštediti nikoga te da će prikazati talog koji se skupio u medijima poslednjih godina, istovremeno proširujući fokus na mulj ( i njegov nesnosni bazd) u političkim i tajkunskim krugovima. Brojne su filmske i filmofilske asocijacije koje se nameću: od klasika „Svi predsjednikovi ljudi“ do aktuelnog oskarovca „Pod lupom“ ili, pak, nepravedno zanemarenog filma Filipa Hadžića „Novinar“ (sa nezaboravnom naslovnom ulogom Radeta Šerbedžije), a ponajviše skrajnutog političkog trilera Alana Džeja Pakule „Ubice i svjedoci“( u originalu The Parallax View) i brojnih drugih naslova slične tematike.

Prve dvije epizode pogledaće premijerno publika filmskog festivala u Puli, koji je upravo u toku, a na TV ekrane ova serija oko koje se već podigla izvjesna „fama“ u Hrvatskoj stiže tokom jeseni. Glavnu mušku ulogu tumači Trpimir Jurkić, a u glumačkoj ekipi su i Olga Pakalović, Dragan Despot, Aleksandar Cvjetković i Tihana Lazović (koja nas je oduševila u „Zvizdan“ –u a bila sjajna i u popularnoj seriji „Crno-bijeli svijet“).

Sinopsis takođe obećava:

Teška prometna nesreća, u kojoj smrtno strada troje ljudi, pokreće mehanizam promjene vlasništva u riječkom dnevnom listu Novine. Mariju Kardumu, utjecajnom građevinskom tajkunu, najednom se jako žuri da preuzme Novine jer su se novinari počeli baviti istraživanjem misteriozne nesreće s kojom je budući vlasnik tijesno povezan. Nagla promjena vlasništva pokreće i unutarnja previranja u redakciji izazvana željom za moći, taštinom, ambicijama. U središtu su tih previranja Martin Vidov i Alenka Jović-Marinković, koji se smjenjuju na funkciji glavnog urednika. Ovo je priča o izdajama, odustajanju i nestajanju ljudskog integriteta pod pritiskom sujete, konformizma i egzistencijalnih strahova. Priča o novinarstvu i o tome kakvo je novinarstvo moglo biti.

1777 Views
Novak Govedarica

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio