NOVI SPOTOVI: Olja, Fantom, Strasti, Sitzpinker i Šajzerbiterlemon

14 decembar 2021
Author :  

Na samom kraju godine, dominaciju na nezavisnoj muzičkoj sceni regije potvrdile su dvije izdavačke kuće, dva kreativna kolektiva: Pop Depresija/Kišobran iz Beograda i više manje zauvijek iz Zagreba. Obje jedinstvene etikete, sa pažljivo probranim izdavačkim programom, obje spajaju bendove i kantautore sa slušaocima širom nekadašnje Jugoslavije. Prva, bez trunke sumnje, objavljuju najviše sofisticiranu pop muziku poslednjih nekoliko godina, a druga je žanrovski raznovrsnija, pored seriozne i pop, sve češće predstavljaju alt. rok iliti indi rok sastave koji će tek da osvoje šire prostore. Predstavljamo pet nedavno plasiranih spotova i singlova, među kojima je i debi singl pjesnikinje Olje Lakićević, ali i novi spotovi par bendova sa kultne Hali Gali kompilacije...

Olja - Jovane

Prvi singl poetese i pjevačice kultnog beogradskog benda Autopark, čini se kao prirodan korak u stvaralaštvu Ognjenke Olje Lakićević, jedne od "pionirki" savremene, alternativne art scene grada Beograda. Njene pjesme u pisanoj formi priglili su brojni fanovi iz Srbije i susjedstva, a nije tako mali broj ni onih koji jedva čekaju (pred)novogodišnje singlove pomenutog (matičnog) benda. Ovog decembra ona je debitovala solo, u još jednoj nježnoj pop pjesmi za koju je napisala stihove. Srđan Popov je komponovao, u saradnji sa Oljom , a zajedno su radili na aranžmanu, uz Ivicu Markovića koji je stigao da gostuje i kao gitarista, u pauzi snimanja skorašnjeg, briljantnog EP-ja grupe Nežni Dalibor. Sve ostale instrumente svira Sergio Lounge, dakle Popov, a sadejstvo tri tako delikatne autorske duše poentiralo je jednom od prefinjenijih i najsvilenijih numera godine.

Strasti - Tri hiljade šesto dana

Uz Pop Depresiju, koja je objavila Oljinu solo singlicu, manje-više najbitnija izdavačka etiketa u regionu, barem kada pričamo o indi(e) muzici, jeste više manje zauvijek. Nakon niza redom zanimljivih i (većinom) popularnih kantautora i bendova koje uspješno promovišu, prije nepunih mjesec dana predstavili su još jedno ime, za koje nismo sigurni da li je bend ili samo pseudonim iza koga se krije Bojan Bojkov, ključna karika u pomenutoj izdavačkoj kući, producent i klavijaturista, poznat prvenstveno po angažmanu u bendu Svemirko, sa kojim je i počela dotična muzička priča koja se razgranala u raznim pravcima, ali pod zajedničkom krošnjom. Bojkov je, ako se ne varamo, prvi put zapjevao i debitovao zadivljujuće zaraznim singlom. Pjesmu pod nazivom “Tri hiljade šesto dana” prati niskobudžetni spot, rađen kao omaž klasiku Krisa Ajzaka, a ako se BB, koji je potpisan kao autor, nije baš najbolje snašao u video formi, to nije bio slučaj sa muzikom, itekako melodičnom i romantičnom, na pravom tragu ingeniozne “Wicked Game”.

Sitzpinker – Mustang

Pred kraj godine beogradski sastav Sitzpinker, koji je produkcijski iskoračio i na neki (drukčiji način) odskočio od ostalih bendova sa sjajne Hali Gali kompilacije, ponudio nam je kratku vožnju u vidu (iz)vrsno, a dodali bismo i mrsno producirane pjesme“Mustang”. Izdavač je ponovo agilni kolektiv Pop Depresija/Kišobran, a hit singl, ionako pun seksipila, prati i pristojan video klip u kome dominira harizmatično lice Dunje Mijačić, ne samo pjevačice nego i klavijaturistkinje. Bend zajednički potpisuje i muziku i tekst, a na aranžmanu im je pomogao sve traženiji Milan Bjelica. Potentan, ali nipošto prepotentan nastavak prethodnog, još sočnijeg i još seksipilnijeg singla “Sudan”, jednog od onih koji su obilježili odlazeću godinu. Sve nam se čini da će nastupajuća biti još više u znaku mladih, "ultra urbanih" muzičara od kojih se puno očekuje.

Šajzerbiterlemon – Strepnja

Prvi singl sa dolazećeg, drugog albuma benda čudnog imena – Šajzerbiterlemon. U pitanju je trio koji čine bubnjarka Ana, basista Konstantin i gitarista Jovan, ujedno pjevač. “Strepnja” je temperamentom uglavnom mirnija u odnosu na njihov debi album, ali se čini svojevrsnim napretkom, nekom novom fazom u razvoju garažnog rok zvuka grupe koju, ovom prilikom, promoviše izdavač Geenger Records, u saradnji sa Pop Depresijom. Zanimljivo je da je propratni spot režirala bubnjarka, dok su pjesmu snimili i (ko)aranžirali Uroš Milkić i Andrej Mladenović, potonji zaslužan i za zvuk praktično paralelno plasiranog singla benda Sitzpinker.

Fantom – Barbara

Jedan od najslušanijih bendova odnosno autora sa više manje zauvijek etikete, prije nekoliko dana okačio je video spot za najnoviji singl, “Barbara”, sa albuma koji će uslijediti sledeće godine. Sint-pop sastav namjerno naglašene romantike, čine (autor pjesama i producent) Peter Wagner, Luna Škopelja i Nemanja Maksimović. Maksimalno su posvećeni retro estetici i ljubavnoj tematici, kako na debi albumu, tako i na vrlo kratkom i slatkom singlu odnosno spotu. U neka srećnija vremena, recimo osamdesetih koje i sam priziva, Fantom bi bio jedna od komercijalnijih pojava na sceni, a u ove, neko bi rekao manje srećne (glede socio-političke situacije) dane, svejedno sakupe na desetine hiljada pratilaca, što nije za potcjenjivanje, još i više ako imamo na umu da je u pitanju muzika sa stilom i pedantnom stilizacijom, dakle nešto što ne srećemo baš tako često, posebno ne u regiji pa evo poslednjih četvrt vijeka. Osim - zaključak se sam nameće - na probranim etiketama, kao što su dragocjene više manje zauvijek i Pop Depresija/Kolektiv.

Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio