Naslovna pjesma albuma "Siromahi i lazari" potvrdila očekivanja

13 oktobar 2020
Author :  

Prizvali smo album „Siromahi i lazari", priželjkujući da bude objavljen čim prije, budući da nas je zainteresirala i zaintrigirala mistična atmosefera i filigranski aranžman singla „Črna megla“, toliko da smo to konceptualno djelo čiji je autor Ivan Grobenski uvrstili u listu albuma koje iščekujemo da čujemo do kraja godine. Potvrđeno je da izlazi krajem ovoga mjeseca…

Grobenski se, naime, oglasio naslovnom numerom, za koju je video režirao Dinko Šimac. Spot je, čini se, snimljen u samo jednom kadru, duboko u polju kururuza, i efektno prati vrlo fragilnu, skoro skrušenu akustičnu pjesmu pjevanu na kajkavskom, koju pri polovini trajanja oplemenjuje krasan zvuk trombona Hrvoja Štefanića.

Pored biblijskog imena i konotacije, lazar inače označava bijednika, nesposobnjakovića, neznalicu, prosjaka… “Siromahi i lazari” govori o “vječitom mijenjanju uloga, o kolu sreće koje se nemilosrdno vrti”, veli autor i poentira: “to je ta igra siromaha i lazara, u razmjenjivanju uloga od kojih ne mogu pobjeći koliko god puta padali i ponovno se uzdizali”.

Samo dvije pjesme pedantno izgrađene atmosfere, sa sumornom i maglovitom ambijentalnošću, konceptualnošću koja korijene vuče iz predanja i vjerovanja Podravine, uvjeravaju nas da nismo pogriješili, te da čekamo jedno od neobičnijih i specifičnijih muzičkih ostvarenja 2020.

313 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio