Print this page

Kontroverzni singl i spot grupe Rammstein

28 mart 2019
Author :  

Kao najavu novog albuma najznačajniji njemački, i jedan od nekoliko najboljih evropskih metal bendova novog doba, objavio je kontroverznu pjesmu i spot u kojem se miješaju fakti i fikcija, u groteskno klupko epoha sa različitim ideološkim predznacima, u kojima je Njemačka bivala čas moćna velesila, čas zla osovina i noćna mora ostatka civilizacije.

Nacistička ikonografija, Jevreji dok čekaju na smaknuće i knjige koje se spaljuju na lomači samo su neki od prizora koji izazivaju snažne reakcije javnosti, samo nekoliko sati nakon premijere, ali provokacija to nije radi puke provokacije nego su užasavajući dijelovi istorije - na koju članovi benda sasvim sigurno nisu ponosni- iskorišćeni isto kao i oni drugi koji bi trebalo da imaju opozitan, pozitivan oreol.

Otuda refren, naravno na njemačkom jeziku, počinje stihovima “Njemačka, moje srce u plamenu, želi da te voli i da te proklinje”… a ta se dualna i kontradiktorna ljubav pojačava i ponavlja u strofama koje slijede. U tom smislu ovo je neka vrsta hipertrofirane patriotske, ekstremno iskrene pjesme, u kojoj se sudaraju ljubav, mržnja, prezir i pokajanje, a ta je emocionalna raspolućenost odnosno dihotomija lirskog subjekta prema domovini upravo (nad)realna tema koja izrasta iz specifičnog, po mnogo čemu strašnog trenutka u kome se Evropa, pa tako i Germanija nalazi.

Rammstein odlazi korak dalje te je Germanija simbolički ovaploćena u tamnoputoj glumici (na slici) koja takođe izaziva oprečne reakcije publike, a sav vizuelni ekstremizam i mitološke slike koje se rvu sa istorijskim istinama čine se opakijim od same zvučne zavjese. “Deutschland” je, dakle, industrial, u izvjesnom smislu i imperijalistička, rodoljubiva oda, ali isto tako i antinacistička i antirasistička pjesma pa su upravo zbog toga utisci žestoki, kako je to uvijek bivalo sa ovim bendom.

828 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Latest from Urednik