SINGL SEDMICE: Tema "House of Woodcock" iz filma "Phantom Thread"

22 decembar 2017
Author :  

Duh otmjene novogodišnje čarolije donosi u naše domove nova kompozicija Džonija Grinvuda, proslavljenog gitariste grupe Radiohead, možda najznačajnijeg rock benda današnjice, ali renomiranog i kao filmskog kompozitora. Još od remek-djela “Biće krvi” traje njegova saradnja sa rediteljem Polom Tomasom Andersonom, sa kojim je mogući kreativni vrhunac ostvario upravo na aktuelnom, četvrtom zajedničkom projektu, a koji može biti i poslednja uloga Danijela Dej Luisa.

Seriozna klavirska elegancija i produhovljena melodija, nježna kao ples leptira, produbljene su toplinom umirujućih gudača tako da se "House Of Woodcock” doima kao dah davno prošlih, kostimiranih vremena. To će reći idealna zvučna kulisa za “Phantom Thread” smješten u period pedesetih godina prošlog vijeka, film u kojem kostimi igraju važnu ulogu, gotovo kao i originalno komponovana muzika - jer je reditelj koristi u tri četvrtine filma! Očito nije uspio da joj odoli, baš kao ni Udruženje stranih novinara Holivuda koji su nominovali cio soundtrack za Zlatni globus, a isti će sasvim sigurno ući i u pet nominovanih za Oskara (trenutno je na proširenom spisku među 140 kandidata), što i nije bilo teško predvidjeti.

Kada preslušate kompoziciju prisjetite se albuma "Pablo Honey" pa ćete uvidjeti koliko je sazreo gospodin Grinvud, koji od savremene klasične muzike rado sluša Šostakoviča, Ligetija i Pendereckog, a sa potonjim je i sarađivao.

345 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio