NA PRVO SLUŠANJE: Perpetual Meadows - "Sentiment"

27 septembar 2017
Author :  

Ne mora niko voljeti ranu jesen, ali količina inspiracije koju će donijeti nijansiranje jedne šume, ta vječita igra prirode koja se pretvara da umire, a samo zaspi na kratko da bi se jednom vratila jedrija, zelenija, snažnija, to se mora voljeti. I onda naiđe ta pjesma „Sentiment“ u kojoj prokapava nježnost i ranjivost rane jeseni, spušta se sjeta na koljena, sjeta od koje se živ čovjek, čovjek koji osjeća, ne može braniti.

Ranjivi ljudi se lako grle, lako spuštaju svoje štitove, više vjeruju. Grade svoju budućnost na ožiljcima prošlih poraza. U svojoj ranjivosti postaju jači. Definišu sebe kroz prirodu. I vole. Ako nemaju koga, izmisle.

Šuma u ovoj pjesmi je i dom i postelja i čekaonica. I živa je, pozira spretnom slikaru. On je poznaje i kroz proljeće i kroz ljeto. I u njoj nije sam. Ona razgovara s mjesecom, jer je moćna. Ona može sve.

Muzika je odraz tišine. Provlači se kroz slušne kanale i negdje zaglavi na pola puta da se uvija pod silinom svoje umiljatosti. To kako je tužna, kako je vokal čini još tužnijom, to je samo opuštenost kakvoj se niko ne bi nadao. Ovo je pjesma iz koje se teško izlazi, kao jutrom iz tople postelje, kao bilo kada iz bilo kog iskrenog zagrljaja.

Perpetual Meadows je Josip Kaloper iz Splita.

Pod naslovom „Sentiment“ na zvaničnoj bandcamp stranici krije se ova, ali i pjesma „Morning Light“, inspirisana pjesmom „Rano sunce u šumi“ Dragutina Tadijanovića. Odležale su svoje od prošlog ljeta, a tek sad ih je autor učinio dostupnima. I jedna i druga obećavaju. Kaloper će, valjda, jednom ispuniti očekivanja.

551 Views
Dragana Erjavšek

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio