SINGL SEDMICE: Autopark - Neko tebi drag

07 septembar 2020
Author :  

“Neko tebi drag” je singl kojim mnogima drag beogradski bend najavljuje peti studijski album, pod nazivom “La Reunion”, a isti se ipak neće pojaviti ove godine kako je prvobitno bilo planirano. Godina kao nijedna druga, u kojoj je mnogo toga odloženo ili nedovršeno ili nemoguće (npr. planirati), zaslužuje upravo jednu ovakvu, jedinstvenu stvar – u njoj se susreću Oljin čarobni glas, zagonetni stihovi koji bivaju ozvučeni vedrinom koju nemaju na papiru, i neobično aranžirana poglavlja petominutnog, nježnog ali snažnog kolaža sa elementima folk, pop i rok muzike i, na momente, psihodeličnog sazvučja.

Atmosferu na granici jave najviše grade gitare, kako one blage tako i sonične solaže nepogrešivog Nikole Berčeka, a izvjesno da je i aranžmanu i atmosferi ovaj put značajan doprinos dao Srđan Popov, muzičar sklon zanimljivim avanturama. On je sa Sašom Jankovićem (ko)producirao pjesmu koja jeste nalik putovanju: kroz šumu osjećanja, prostore sjećanja i sanjanja, čiji se predznak mijenja kako putešestvije odmiče, u zavisnosti od putnikovog karaktera i namjera, pogleda na svijet, ali i na muziku.

Pored pomenutih, Autopark čine Lav Bratuša i Miroslav Cakić, a Olja je naravno Ognjenka Lakićević. Ona je na svom Fb profilu predstavila novu pjesmu i spot na sledeći način:

…“Ono šta sam htela da kažem jeste: ovaj spot, kao i ova pesma, u pet minuta bukvalno drži spakovanu suštinu mog unutrašnjeg sveta, moja interesovanja, osećanje sveta, sebe i života, sve krajnosti”...

“Ne pojavljujemo se u spotovima, to je marketinški gledano nezanimljivo, znam, kako smo mislili da zadržimo pažnju publike. Stalno mi to govore, ali to me ne zanima. Zanima me osetljivost, lepota, tuga, uteha, otvorenost za svaku nijansu svakog osećanja, zanima me širina sveta, oči životinja, monumentalnost drveća, veličina neba, nepredvidljivost vode, nadmoć prirode i vredne ruke ljudi.”

“Ako neko može da oseti sličnu zabrinutost nad svetom, ako mu preosetljivost ne da mira ni noću, nekad zbog lepote nekad zbog nepravde koja ga pogađa (i to ne samo ona koja ga lično dira, mislim na sve nepravde, ratove, logore, diskriminacije, iza čega opet stoji čovek, što je večni poraz), ako posle čitanja knjiga ili slušanje muzike ili kvalitetnih razgovora s ljudima drukčije gleda u nebo, ako gugluje cunamije, vrste drveća, jezera, planine i planete, ako ga radoznalost vuče da bude otvoren i strpljiv da sluša muziku koju ne može nigde da svrsta, ovo što nudimo je svet za njega. Jer, zapravo, pored zapitanosti, pokušavamo da ponudimo melem. Ovo je jedina alternativna medicina u koju verujem, to je pank u koji verujem. “

“Ovo je bila teška godina za sve nas, i još nije gotovo, i ovo je jedini zagrljaj koji možemo da ponudimo.”

67 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio