SINGL SEDMICE: King Gizzard & The Lizard Wizard - Honey

21 jul 2020
Author :  

“Honey” je ni manje ni više nego medena, melodična pjesma sa osvježavajućim azijskim prizvukom, nastala unutar mikrokosmosa mikrotonalne muzike. Tim su se egzotičnim stajlingom King Gizzard & The Lizard Wizard zaodjenuli 2017. na albumu “Flying Microtonal Banana”, jednim od ukupno pet te godine, lebdeći konzistentno na mikrotonovima tj. intervalima manjim od polutona.

Bio je to samo jedan u nizu eksperimenata i oneobičenosti, bilo stilskih bilo konceptualnih ili tematskih, kojima teže na svakom svom izdanju. Budući da imaju više nego versatilan opus, možemo govoriti o žanrovskoj i stilskoj raskoši jednog od najnepredvidljivijih i najproduktivnijih bendova prethodne dekade.

Njihovih sljedbenika ne manjka ni na našem podneblju, a neki od njih – koji još mogu putovati do Zagreba – uskoro će uživati uživo, 28.07. u Tvornici kulture. Nadajmo se da taj koncert neće biti odgođen kao mnogi drugi, zbog epidemiološke situacije, jer je to potencijalno jedna od svirki godine, ovakve kakva je. Ali i da je uobičajeno bogata koncertima i festivalima, sasvim sigurno bi sastav sa čarobnjačkom formulom u svom imenu (King Gizzard & The Lizard Wizard, King Gizzard & The Lizard Wizard, King Gizzard & The Lizard Wizard…) pronašao način da se istakne među ostalima…

Kao prinčevi psihodeličnih sazvučja i začudnih metamorfoza, a s obzirom na intenzitet ideja, muzičku elokvenciju i izvođačku imaginaciju, nimalo ne čudi što su za relativno kratko vrijeme stekli takvu reputaciju, kakvu neki drugi grade decenijama. Ukoliko budu inspirisani kao prethodnih ljeta, možda nas počaste sa još jednim, ako ne i dva-tri albuma do kraja decembra, pa bi ovaj šmekerski singl mogao biti uvod u novu (možda i multižanrovsku) avanturu jednog od najboljih rok bendova Australije i ostalih kontinenata.

Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio