Print this page

SINGL SEDMICE: Prljave sestre - Oni ili Ti

30 maj 2020
Author :  

Sonična avantura izvan prostorne i vremenske odrednice, putovanje grupe posvećenika američkim i britanskim prostranstvima, u potrazi za skrivenim blagom rok mitologije, sa neočekivanim skretanjem ka gradu Nišu, u kome se pišu, sviraju i dišu ovako dobre rok pjesme, ima za konačan rezultat neočekivano blistav album “Najgore tek dolazi”.

Ukratko, taj (blago) ljuti, blaženo angažovani rokenrol donosi dah zrelih šezdesetih, posebno prve polovine sedamdesetih, sve do skorijih manifestacija melodičnog, u duši bazičnog rokenrola… poprskanog kapljicama “svete vodice” bluz muzike. Od juče se može preslušati na digitalnim platformama u cijelosti, deset pjesama od kojih nijedna nije loša, a jedna od najboljih je baš “Oni ili Ti”.

Očaj oslobađa/film se odmotava” noseći je stih ove uvodne pjesme čiji naslov sam po sebi dovoljno govori, nošene prkosnim i itekako potentnim gitarama, sa dozom visceralne nezadovoljštine, još uvijek razumom a ne strastima vođene. Kao treći singl sa izuzetnog drugog albuma niškog benda Prljave sestre dokazuje da je moguće, ovde i sada, stvarati rok koji nije staromodan, dok korespondira sa klasičnim gitarskim bendovima i njihovim fanovima, ali takođe može dobro da komunicira sa slušateljima radikalnijih, zvukom još žešćih muzičkih sastava.

Ovu pjesmu je napisao Miloš Pavlović, gitarista i pjevač, a trio čini i ozbiljna, takoreći opasna ritam sekcija u sastavu Petar Milosavljević, bas, i Milan Stoiljković, bubanj. Zajedno potpisuju aranžman, a pored odlučnosti u izvedbi, odnosno odlične svirke i produkcije (Janka Džambasa, iz Bohemije), ono što se naročito izdvaja jeste stameni stav tj. direktan angažman - prijeko potreban u ovim danima koji ne nude previše optimizma.

Borba tek počinje, nema predaje – između ostalog i zbog pjesama koje ulivaju neku vrstu nade dok pozivaju na pobunu i promjenu, vraćajući nas tim iskonskim postulatima rokerskog promišljanja i stvaranja.

565 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Latest from Urednik