Dilan najavio trideset deveti, dupli album !

09 maj 2020
Author :  

Ako je neko nekad napisao profetske stihove onda je to Bob Dilan, baš kao i najznačajniji književnici koji, dok promišljaju svijet, nerijetko naslute ili čak sagledaju obrise budućnosi – gledajući u sadašnjost, a još češće kroz veo prošlosti. Na indirektan način autor i sam to kazuje u (n)ovoj šestominutnoj pjesmi, u sugestivnom stihu u koji se ulivaju rukavci iskustva, razboritosti i mudrosti: "I opened my heart to the world and the world came in ".

U njoj se nalaze i stihovi “ I ain’t no false prophet/ I just know what I know/ I go where only the lonely can go”, koji bi, takođe, mogli da se odnose na pisca samog, imajući na umu da su ga svojevremeno nazivali rokenrol prorokom, ali on tu titulu nikada nije odobravao, kao što se nigda nije u lovorikama ušuškavao; štaviše u pojedinim se fazama života osamljivao, i odvojen od očiju javnosti neumorno stvarao.

Dakle, čini se da je i ova pjesmo dobrim dijelom autopoetička, baš kao i nedavno objavljena numera “I Contain Multitudes", u kojoj se referira na niz kultnih pjesnika: Vilijama Blejka, Edgara Alana Poa i Volta Vitmena.... Međutim, ključnim se stihom doima sledeći, naizgled autobiografski: "I'm a man of contradictions, I'm a man of many moods/ I contain multitudes...", koji kao da opisuje Dilanovu kontradiktornu, tačnije kompleksnu prirodu.

Obje navedene pjesme naći će se na dolazećem 39. albumu najznačajnijeg živog rok umjetnika, prvog sa originalnim numerama u poslednjih osam godina. Zanimljivo je da će to biti dupli album, a da će cijelu drugu stranu zauzeti monumentalni prvi singl, “Murder Most Foul” kojim nas je iznenadio, a fanove i oduševio, krajem marta ove godine, dok se pandemija agresivno širila...

Sudeći po bluzu “False Prophet”, Dilan se na najavljenom albumu, prigodno naslovljenom “Rough and Rowdy Ways”, neće skrivati kako on to već umije, već će nam ponešto reći i o sebi samom - u odnosu na ono što je bilo i što će tek biti. Ako ostale pjesme budu na istom nivou, nema sumnje da ovo neće biti samo godina koronavirusa, nego i godina vanredne vitalnosti neuništivog 79-ogodišnjeg pjesnika. Jednog od bitnijih pjesnika našeg doba, kako je to i Nobelova nagrada potvrdila.

134 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio