SINGL SEDMICE: Ivan Škrabe - Napustite gradove

18 mart 2020
Author :  

Izgleda da je Ivan Škrabe u decembru 2017. godine anticipirao tegobne dane koji dolaze: u jednoj udaljenoj, rustičnoj drvenoj kolibi ”na rubu šume u Škofjoj Loki”, za svega nekoliko sati snimio je izvrstan, no nažalost nezapažen EP na kome se (među četiri numere) našao i aktuelni singl “Napustite gradove”. Stihovi iz refrena odnosno naslov pjesme kao da su pisani za doba (samo)izolacije i ono sa čime se stanovnici cijele Evrope, a i mnogo šire, trenutno suočavaju.

Za gornju fotografiju i donji video zaslužan je Doringo, za produkciju Dejan Lapanja iz Slovenije, a predivan, prozračan prateći vokal pripada Katarini Juvančič.

Briljantan bluz broj, u samo dva i po minuta trajanja, sažima pregršt životnih pitanja uz ponuđenih par (mogućih) odgovora, te između ostalih sadrži stih “…za savjet pitajte životinje”. Više nego prigodna, a paradoksalno i ugodna muzička pratnja za ove dane distopije i nedosanjane utopije.

Jezgrovita i izuzetno ubjedljiva pjesma, koja u novonastalim okolnostima izaziva i jezu, istovremeno je puna iskonske mudrosti predočene na način na koji to rade pravovjerni i smjerni bluz majstori mnogo većeg kalibra odnosno neuporedivo poznatiji od ovog kantautora uz Jastrebarskog – koji je na nezavisnoj muzičkoj sceni -manji broj njegovih poklonika to zna- prisutan već desetak godina.

367 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio