SINGL SEDMICE: Weird Fishes - Ovde

23 decembar 2019
Author :  

Beogradski indie pop duo začudnog imena, koje duguje pjesmi omiljene im grupe Radiohed, predstavio se svojim trećim singlom. Ovaj put Katarina Vukoman ne pjeva na engleskom jeziku, kao u prethodne dvije pjesme koji su učinili da Weird Fishes bude primjećen, a upliv elektronike je još veći i kulminira u podrivajućim dram end bejs ritmovima u središnjem dijelu numere “Ovde”.

Katarinin kreativni partner i ujedno gitarista, Peđa Todić, napisao je višeznačan tekst u kojem se posebno izdvajaju stihovi “Ovde vreme stoji/ovde pripadam/zauvek i nikad”, a zatim nastavlja bez predaha: “Bojim se da ćutim/bojim se da znam/gledam u tišinu/čujem samo mrak”.

Izrečena, izražena melanholija njihovog poetskog i muzičkog iskaza gotovo da se približava trip hop sferama, tim zamamnim predjelima u kojima obitavaju najdublje melanholije, neke čak iz kojih nema izlaza… Na svu sreću vokal je većim dijelom postavljen kao kontrast, a produkcija je dopadljiva, baš kao i “dihotomičan” aranžman na kakav nismo navikli u pop pjesmama – barem ne na našem podneblju. Napomenimo da nam se čini kako se ova pjesma, koja ionako ostavlja snažan emotivni utisak, doživljava prisnije i stoga (uslovno rečeno) potresnije u zemlji Srbiji, s obzirom na sve društveno-političke okolnosti. Treba li reći da se to ovde može odnositi na bilo koju postjugoslovensku, ojađenu državicu...

"Ovdašnji" singl koji zvuči kao da je nastao negdje drugdje, prati sasvim funkcionalan i lijepo snimljen plesni spot čiji su koncept osmislili sami autori, te tako fino zaokružuju poprilično pozitivnu sliku o svom autorskom projektu, nastalom uz asistenciju producenata Pavla i Srđana Popova. Ukratko, jedno od prijatnijih i modernijih pop iznenađenja odlazeće godine, koje se može lako dopasti kako ljubiteljima akustične, tako i elektronske indie muzike.

Njihov debi album objaviće nova izdavačka kuće Glitch Records, sledeće godine.

625 Views
Novak Govedarica

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio