SINGL SEDMICE: Irena Žilić - Tremors

16 decembar 2019
Author :  

Transformacija koju je Irena Žilić doživjela na svom drugom studijskom albumu, prije nešto više od dvije i pol godine, u saradnji sa producentom, bolje reći mladim studijskim magom Markom Mrakovčićem sa kojim je snimila i debi, nalik je neočekivanoj kolaboraciji Nore Džons i Danger Mousea – ista je rezultirala izvrsnim zajedničkim albumom, sasvim drugačijim od ostalih Norinih radova. U Ireninom slučaju ne samo da je indie folk prerastao u alternativni pop, već je atmosfera pjesama postala mnogo mračnija, dani nevinosti i poetika prvog albuma neumitno su nestali. Njen autorski izraz postao je nekako odlučniji i u dubini zreliji, interpretacija i kreacija hrabrija i sklonija eksperimentisanju, čemu je kumovala veoma kvalitetna saradnja sa pomenutim Markom, zaduženim za produkciju i snimanje, ali i Kristoferom Harisom zaduženim za miks zvuka.

Produkcijska punoća zvuka i gušća tekstura odlikuje sva tri singla koji su (od početka ove godine) uslijedili, od “EWO” preko “Defeats” do “Tremors”, ali se aktuelni Singl sedmice, objavljen konkretno prije nepune dvije sedmice, naročito ističe. Svi njegovi elementi su očaravajući: od saksofona Luja Parežanina koji nas nježno uvodi u višeslojne sfere nove numere, preko više nego odlučnog bubnja i bas dionice Lucije Potočnik, do Žilićkinog intrigantnog i istovremeno divotnog vokala koji, kako čitamo, osvaja i slušaoce mnogo šire od Hrvatske i zemalja iz regije.

“Tremors” se, naime, može čuti i na američkih i britanskim radio stanicama, a tajna njegove radiofoničnosti nije samo u atmosferičnom, elegičnom zvuku koji takođe ima jaku unutrašnju dinamiku, nego i lirika. Posebno je refren poetski potentan, autorka se ne libi da kolektivne strahove i individualne drhtaje, sve medijske i realne potrese -koji su praktično stvar svakodnevnice- sažme, nazove ih pravim imenom i suprotstavi im ono najintimnije, nadublje osjećanje povezanosti. Ljubav u ovom slučaju nije tek slamka, nego spas čija je snaga neupitna – makar to pomislimo slušajući jednu od najljepših i najuvjerljivijih pjesama odlazeće godine koja će se zvanično naći na EP izdanju "Small Hours" tokom 2020.

Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio