"Div" je novi singl Damira Urbana i benda

06 decembar 2019
Author :  

Pjesma koja je, kako kaže autor, dugo vremena sazrijevala, dakle kvasala, i očito narasla do razine slojevite, himnične numere snažne simbolike. Prvobitno je bila zamišljena kao oda legendarnom bokseru Mati Parlovu, za potrebe pozorišne predstave u produkciji Teatra Ulysses, ali je izrasla u singl u kome se Urban, koji potpisuje i tekst i muziku, bavi drugom temom.

Evo kako je Damir približava slušaocima:„Div je ono veliko, značajno biće koje poznajemo iz priča, a koje samo rijetki susretnu u životu. Također je div i simbol veličine, snage, postojanosti. Za mene osobno div stoji i kao znak skrivene nježnosti, zarobljenosti u veličini, prividne nesalomljivosti, a onda zbog toga često i usamljenosti...”

Zanimljivo je da je skoro u cijelosti snimljena uživo, uz nekoliko manjih naknadnih dosnimavanja. Pjesma karakteristične “urbanosenzibilnosti” bazirana je na zvuku akustične gitare i Damirovog neponovljivog glasa, tačnije emocionalno ekspresivnoj interpretaciji koja nema pandana među muškim vokalima u regiji; nadograđena na više nivoa, naposljetku je ukrašena i divnim gudačima koje je aranžirao Ante Gelo, ugledni majstor svog zanata

360 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio