SINGL SEDMICE: Leonard Cohen – Happens to the Heart

05 novembar 2019
Author :   Srđan Strajnić

Iz zaostavštine Leonarda Koena stiže nam već druga pesma kao najava prvog posthumnog albuma „Thanks for the Dance“.  Prva je minijatura "The Goal" koja traje nešto više od minuta, više odrecitovana nego otpevana, sa predivnim završnim stihom koji kaže: "No one to follow/ And nothing to teach/ Except that the goal/ Falls short of the reach".

Druga, „Happens to the Heart“, je prava petominutna pesma koja kao da stiže sa one strane. Kao da nam Koen šalje poruku sa onoga sveta. Šta se događa sa srcem - pita Koen. Šta se događa sa ljubavlju? Pitanje je retoričko - verovatno nikada nećemo saznati odgovor. Njegov sin Adam Koen se potrudio da sa ol-star saradnicima napravi pesmu koja zvuči baš onako kako bi zvučala da ju je sam Leonard pravio. Dobili smo izvanrednu pesmu, koja staje uz rame najboljima koje je Koen za života napravio, što se vrlo retko događa kad su u pitanju posmrtna izdanja. Video, kojeg je uradio Daniel Askil je takođe nepograšivo koenovski. Počinje tako što s leđa vidimo osobu u Koenovom odelu koja se, skidajući ga tokom videa sa sebe, oslobađa i svog ega. U završnoj sceni, ta osoba, obučena samo u odoru budističkog sveštenika, levitira nad ambisom. Lepo podsećanje na Koenove budističke dane.

Ono što mi se najviše svidelo u ovom projektu je Koenova poezija. Pesma zaslužuje da bude preneta u celosti jer svaki stih je pesma za sebe, ali ću ipak izdvojiti samo jedan:

Now the angel’s got a fiddle

The devil’s got a harp

Every soul is like a minnow

Every mind is like a shark

I’ve broken every window

But the house, the house is dark

I care but very little

What happens to the heart

I

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio