SINGL SEDMICE: Anja Štark - Zlato

05 jul 2019
Author :  

U jeku ljeta, novonastali electro pop duo iz Beograda downtempo, preciznije hipnotizirajuće zvučne slike, predstavio je svoj prvi singl. Ali kakav singl! Slatku, neočekivanu alhemiju suptilne pop elektronike i iste takve poezije, pravu senzaciju za čula omamljena sparnim julskim temperaturama, i to sa sasvim usporenim, možda sanjivim a možda i uspavanim, u oba slučaja seksipilnim ritmom, te krasnim vodećim vokalom Milice Mitić koja potpisuje tekst pjesme. Prve zvanične pjesme benda sa samozatajnim imenom Anja Štark, čija je druga članica Aleksandra Tomović, takođe vokalistkinja, a zajedno su komponovale “Zlato”.

Stihovi su svedeni, ali vrlo slikoviti i skoncentrisani na očigledno erotsku fascinaciju ženskog subjekta sa nekim, navodno mlađim, muškim objektom žudnje… Uvodna strofa gotovo sve kazuje:

“Mali,
Daj da te volim zauvek
Pusti
Da ti platim račune
Kaži
Šta ti smeta da sredim
Mali,
Da se ljutiš ne vredi”.

Kulminacija druge strofe su skoro sumatraistički stihovi:

“Znaš li,
Dok sanjaš Kilimandžaro
Umiru
Pčele u tvojoj bašti

(u tvojoj bašti, u tvojoj bašti, u tvojoj bašti…”

U tom suptilnom poimanju svijeta kondenzovana je tematika pjesme, a perspektiva lirskog subjekta vrlo je vješto i poetično iskazana. Stičemo utisak da se predmet požude opire da bude zaveden, iako zapravo ne znamo ništa konkretnije ni o njoj ni o njemu, njemu ponajmanje. No, to manje je zapravo više i daje cijeloj pjesmi notu eteričnosti, čemu doprinosi lepršava, naravno prividna lakoća aranžmana i produkcije. Za to je možda najzaslužniji Dušan Filimonović, poznat poznavaocima nezavisne muzičke scene iz grupe Went.

Takođe, Milica i Aleksandra su bile, ili još uvijek jesu, u kolektivu Sofie from Seattle, tako da ovde ne govorimo o novajlijama na sceni, već o muzičarima koji nisu nepoznati u alternativnim krugovima. Svejedno, minimalizam i senzualizam koji se susreću, spajaju i udvajaju na ovako “senzacionalan” način, čine “Zlato” jednim od najljepših i najprefinjenijih singlova tekuće godine. Da, ova pjesma sija kao zlato, tužno je da to, nažalost, malo ko prim(j)ećuje…

210 Views
Novak Govedarica

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio