SINGL SEDMICE: Kralj Čačka - Spusti svetlost na put

21 oktobar 2018
Author :  

Lepršavi, ali ipak suzdržani (čitaj:decentni) amalgam blues, jazz i rock elemenata već sam po sebi čini ovu pjesmu drugačijom od drugih, a dodamo li tome originalni poetski izraz Nenada Marića alias Kralja Čačka, onda nema sumnje da je prvi singl sa dolazećeg drugog albuma dobrodošlo osvježenje na regionalnoj sceni. Novi album beogradske grupe imaće isto ime, “Spusti svetlost na put”, i čini se da će nastaviti dalje pravcem ("nazad ne mogu/napred da idem moram") zacrtanim na vrlo zapaženom debi albumu “Zemlja snova”, kojim su pridobili brojne obožavaoce u Srbiji i okolnim zemljama u kojima se govori istim jezikom, samo sa drugim nazivom.

“Ovde je mračno/spusti svetlost na put” ponavlja, odnosno upozorava Kralj Čačka, po sopstvenom priznanju “optimistični pesimista/pesimistični optimista”, kakav je i konačni utisak nakon slušanja ove tegobne ali uhu ugodne pjesme. Suptilno prebiranje po klavirskim dirkama dodaje dozu pomenute lepršavosti, kontrabas opasuje dubinu ritam sekcije, zvuk slajd gitare proširuje značenje, nagovještavajući opasnost koja vreba sa svake strane…

Narator je pouzdan, očito je da ima mudrosti više nego što bismo očekivali, sve je naizgled jasno na horizontu ali su osjećanja, istovremeno, pomiješana, jer se ne nazire razrješenje – u tom smislu ovo bi mogao biti lirski početak dugog putovanja čiji se kraj ne dade naslutiti ("sve sam stavio na trunku smisla u daljini"...). Takođe, to je očekivani nastavak jednog sasvim posebnog muzičkog putovanja i nesvakidašnje kantautorske poetike.

Na prvom većem koncertu koji slijedi Kralj Čačka sa bendom nastupa 30. novembra u Domu omladine Beograda, što je prilika da se sretnemo sa drugim novim pjesmama koje već uveliko izvodi/izvode uživo, a nadamo se da će se “Svetlost.." spustiti na put do kraja ove godine. A ako ne ove godine, onda sledeće godine – kako to obično i biva u stvarnosti koja nas okružuje.

608 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio