IN MEMORIAM - Šon Koneri

31 oktobar 2020
Author :  

Preminuo je Šon Koneri, prvi i po mnogim mišljenjima najbolji Džejms Bond jer je bio oličenje gospodskog šarma, muževnosti starog kova i harizmatične osobnosti, da ne pominjemo glas koji se ne zaboravlja. Slavni škotski glumac preminuo je u snu, na Bahamima, nakon kraće bolesti.

Proslavio se početkom šezdesetih, ulogama tajnog agenta 007 u filmovima “Dr No” i “Iz Rusije s ljubavlju” a još pet puta je glumio lik Bonda načinivši od njega ikonu svjetske kinematografije. Sarađivao je i sa Hičkokom u manje čuvenom  filmu “Marni” u ulozi negativca, Martinom Ritom u drami “Moli Megvajer”, Ričardom Lesterom u neobičnoj verziji priče iz Šervuda “Robin i Marijana”, Teri Gilijemom u komediji “Vremenski banditi”, te Hjustonom u njegovom remek-djelu “Čovjek koji je htio da bude kralj”. Maestralna glumačka igra sa partnerom Majkl Kejnom, inače bliskim prijateljem, spada u njegove najbolje uloge, a glumačke vrhunce ostvaruje i filmovima koji su slijedili (sredinom osamdesetih godina): “Ime ruže” Žan-Žak Anoa i “Nesalomivi” - koji mu je donio jedinog Oskara. Za kriminalistički klasik Brajana de Palme osvojio je Zlatni globus, a počasna nagrada Sesil B. Demil za cjelokupnu karijeru dodijeljena mu je 1996. godine.

Pomenimo i niz kultnih uloga glumca koji se ubraja u miljenike publike počevši još od šezdesetih godina prošlog vijeka pa sve do početka ovog milenijuma, poput onih u filmovima “Lov na crveni oktobar”, “Gorštak”, "Vjetar i lav" “Stijena” i naravno “Indijana Džons i poslednji krstaški pohod”, za koji je dobio još jednu nominaciju za Zlatni globus. Rijetki su naslovi koji su bili komercijalni promašaji, poput zlosrećnog SF ostvarenja “Zardoz”, a činjenica je da je ser Koneri sopstvenom glumačkom i ljudskom harizmom činio i one manje vrijedne filmove podnošljivim i itekako zabavnim - npr. “Klopku” sa Ketrin Zita Džons i “Zmajevo srce” u kojem je igrao sa Denisom Kvejdom, ili pak poluuspješnu, ali umjetnički slabašnu adaptaciju “Lige izuzetnih džentlemena" nakon čije se problematične produkcije povlači u penziju.

Riječ džentlmen savršeno se slaže sa ličnošću voljenog filmskog asa, velike glumačke zvijezde druge polovine XX vijeka čiji sjaj nije blijedio punih četrdeset godina. Iako najčešće u avanturističkim, akcionim filmovima, često sa puno humora i mnogo više stila nego što je to slučaj u recentnim bioskopskim hitovima, pored nesumnjivog seksipila zbog kojeg je i izabran za ulogu najpoznatijeg tajnog agenta na početku karijere, Koneri je kasnije podjednako ubjedljivo tumačio likove intelektualaca, poput opata Vilijama od Baskervila ili profesora u čijoj se koži našao više puta, između ostalog i u jednom od svojih poslednjih filmova - “Upoznati Forestera”.

Velika doza privlačnosti, gledljivosti i uzbudljivosti pomenutih i većine ostalih filmova, nerijetko i ironija izrečenog (što nije samo zasluga scenarista), naposljetku snaga intelekta smiješanog sa zavidnom fizičkom spremnošću, te povrh svega fotogenija koja se rjeđe sreće, zasluga su ser Konerija...Šona Konerija. Jednog od onih dobrih, starih majstora koji polako nestaju, a (u)činili su da, ponekad i više nego što bi trebalo, povjerujemo u magiju pokretnih slika.

125 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio