Novi film Dejvida Finčera prikazuje zlatno doba Holivuda

18 oktobar 2020
Author :  

Novi film Dejvida Finčera, jednog od vodećih sineasta današnjice, prvi je posle izvanrednog i prilično potcijenjenog bioskopskog hita “Iščezla” (Gone Girl) iz 2014. godine; snimljen je u crno-bijeloj tehnici kao posveta tridesetim godinama prošlog vijeka odnosno Zlatnom dobu Holivuda, nastao po scenariju koji potpisuje rediteljev otac, Džek Finčer. On je biografsku priču o Hermanu Mankijeviču, poznatom holivudskom scenaristi i književniku, napisao još prije četvrt vijeka, fokusiravši se na kako životnu dramu glavnog junaka tako i nastajanje neponovljivog “Građanina Kejna”, po mnogima najboljeg filma svih vremena kojim je (u Holivudu) debitovao genijalni Orson Vels.

Svojevremeno je slavna, i vjerovatno najoštrija filmska kritičarka Polin Kejl tvrdila da zasluge za scenario tog remek-djela, jednog od najoriginalnijih i najvažnijih filmova u istoriji sedme umjetnosti, pripadaju gotovo isključivo Mankijeviču, no ta je teza vremenom opovrgnuta i Vels se smatra koscenaristom, a ne samo inovativnim i ingenioznim režiserom (koji je, uzgred budi rečeno, puno naučio od direktora fotografije Grega Tolanda).

Očigledno je da će “Mank” biti ne samo film o Kejnu, i prvenstveno H. Mankijeviču, inače nestašnom bratu renomiranog režisera Džozefa, sklonog alkoholu i stoga bez dlake na jeziku, nego i o periodu kada su snimani filmovi veći od života. Konkretno, direktna inspiracija za Kejna bio je tadašnji (medijski) tajkun, milioner Vilijam Randolf Herst, koji je pokušao da otkupi negativ i uništi Velsov (i Mankijevičev) film zbog aludiranja na njega i njegovu ljubavnicu Merion Dejvis, netalentovanu glumicu koja je, za divno čudo, redovno dobijala uloge u "tvornici snova". Dakle, obilje kontroverznog materijala za slojevito, kompleksno djelo koje će, najvjerovatnije, biti i posveta i kritički prikaz Holivuda, i mnogih njegovih kreatora, odnosno proslavljenih protagonista i antagonista.

Glumačku ekipa predvodi Geri Oldman u glavnoj ulozi, po mnogim mišljenjima na vrhuncu glumačke zrelosti, lik Merion tumači Amanda Sajfred, u ulozi Hersta pojavljuje se Čarls Dens, Orsona igra mladi britanski glumac Tom Burk, a sporedni likovi u filmu su najpoznatiji holivudski moguli toga doba (i ikada!), zatim slavne glumačke zvijezde poput Kerol Lombard, Grete Garbo, Beti Dejvis, Džoan Kraford, te Čarlija Čaplin i Klerka Gejbla, da pomenemo samo ikone nad ikonama. Prije premijere na Netfliksu, početkom decembra, tokom novembra “Mank” će se nakratko naći u bioskopskim dvoranama kako bi bio konkurenciji za Oskare. Sigurno je da nominacija neće nedostajati, a pored glavnih kategorija  šanse postoje i za originalni saundtrek koji zajedno potpisuju Atikus Ros i Trent Reznor, stalni Finčerovi saradnici.

50 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio