Print this page

Zlatni globus: Najviše nominacija za filmove Baumbaha, Skorsezea i Tarantina

10 decembar 2019
Author :  

Po pet nominacija za Zlatne globuse očekivano su dobili “Irac” i “Bilo jednom u Holivudu”, a neočekivano ih je pretekao film “Priča o braku” u režji Noa Baumbaha, sa čak šest nominacija – za najbolji film ( u kategoriji drama), scenario, glavnog glumca (Adam Drajver) i glavnu glumicu (Skarlet Johanson), najbolju sporednu žensku ulogu (Lora Dern) i originalnu pjesmu, koju je komponovao ugledni američki kantautor Rendi Njumen.

Iznenađenje je da De Niro nije skupio dovoljno glasova za vodeću ulogu u aktuelnom Skorsezeovom filmu, koji je nominovan kao najbolja drama, razumljivo i za najbolju režiju, scenario (Stiven Zilijan) i ima dvije nominacije za mušku sporednu ulogu (Al Paćino protiv Džoa Pešija).

Tarantinova posveta Holivudu i filmu uopšte nominovana je za najbolji film u kategoriji mjuzikl/komedija, za glavnu mušku ulogu (Leonardo Dikaprio), sporednu mušku ulogu (Bred Pit), a popularni holivudski autor dobio je još dvije nominacije, za scenario i za režiju.

Četiri nominacije za “Džokera”: za najbolji film, naravno za glavnog glumca Hoakina Finiksa, potom po nekim mišljenjima iznenađujuća nominacija za režisera Toda Filipsa, te itekako zaslužena nominacija za originalnu muziku koju je napisala islandska kompozitorka Hildur Gudnadotir, a koja će, izvjesno, biti nominovana i za Oskara.

Ključne nominacije osvojio je i elegantni, društveno angažovani film “Parazit” koji ima velike šanse da osvoji Oskara za najbolji film na stranom jeziku, a indicije za to su i nominacije za najbolji film (na stranom jeziku, ali i za režiju režiju i scenario koje je dobio kultni južnokorejski autor Bong Džun Ho, inače ovogodišnji laureat Zlatne palme u Kanu.

Spektakularna ratna drama britanskog reditelja Sema Mendesa, 1917”, takođe ima tri nominacije, za najbolji film i režiju, kao i za nabolju originalnu muziku Tomasa Njumena.

Najbolji filmovi –Drama:                                                    Najbolji filmovi – Komedija/mjuzikl:

Priča o braku                                                                            Dolemiti je moje ime

Irac                                                                                         Bilo jednom u Holivudu          

Džoker                                                                                     Vadi noževe (Knives out)

1917                                                                                       Roketmen

Dvojica papa                                                                            Zeka Džodžo (Jojo Rabit)

Pored opasnog dvojca iz “Irca” i B. Pita, koji je isto tako mogao biti nominovan za film “Ka zvijezdama” (Ad Astra), tu su i Entoni Hopkins i Tom Henks. U filmu “Dvojica papa”, pored Hopkinsa za sporednu, za glavnu mušku ulogu na filmu, nominovan je i Džonatan Prajs, po mnogim mišljenjima na vrhuncu glumačke karijere. Antonio Banderas i Kristijan Bejl, upotpunjuju vodeći muški peterac, uz A. Drajvera i H. Finiksa.

Izvojimo i tri jake nominacije za krimi komediju “Vadi noževe” (Knives Out), koja pored nominacije u svom žanru ima i nominovane glumce, Danijela Krejga i Anu de Armas.

Impresivna, izuzetno gledana HBO serija “Černobilj” dobila je vrlo jake nominacije, tri glumačke (Emili Votson, Džared Haris i Stelan Skarsgard) i za najbolju mini seriju, a po četiri su skupile i “Kruna” i “Nevjerovatno”(Unbelievable) sa konkurentskog Netfliksa, a glumačke ekipe iz obje serije su skupile pregršt nominacija, na čelu sa Olivijom Kolman i Toni Kolet.

Za najbolju dramsku seriju takmiče se nagrađivane “Nevine laži”, druga sezona, pominjana “Kruna”, nova sezona “Ubijajući Iv”…Čini se da je konkurencija za glavnu žensku ulogu u dramskim TV serijama najneizvjesnija, jer su nominovane Nikol Kidmen, Ris Viderspun, Olivija Kolman, Dženifer Aniston i Džodi Komer.

Najbolje TV serije u kategoriji komedije/mjuzikla su “Beri”, “Flibeg”, “Metod Kominski”…

Još jača konkurencija je među glumicama u mini serijama odnosno serijama i TV filmovima, pored pomenute Toni Kolet, tu su Patriša Arket, Helena Bonam Karter, neizostavna Meril Strip i Emili Votson, čiji su izgledi prilično veliki.

Najbolja TV serija – Drama                                                                 Najbolja TV serija- Komedija

Nevine laži                                                                                         Flibeg (Fleabag)

Ubiti iv                                                                                              Metod Kominski

Kruna                                                                                               Beri

Jutarnji šou                                                                                       Veličanstvena gospođica Mejzel

Nasljeđe (Succession)                                                                        Političar

Jedna od nazanimljivijih kategorija je Zlatni globus za film na stranom jeziku, a pored “Parazita”, koji slovi za izrazitog favorita, konkurenciju veoma jakom čine Almodovarov “Bol i slava”, “Jadnici”, već nagrađeni na Kanskom festivalu i dobitnik EFA nagrade za "evropsko otkriće", “Portret djevojke u vatri” mlade francuske autorke Selin Skjama i naposljetku “Zbogom” (The Farewell), potonji kineski film koji dobija vrlo dobre kritike širom svijeta.

Kompletan spisak nominacija za Zlatne globuse pogledajte OVDE.

378 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Latest from Urednik