Print this page

Četiri pape, jedna serija (njena druga sezona) i jedan film

05 novembar 2019
Author :  

Malu zabunu bi mogla izazvati činjenica da će, pored željno očekivane serije “Novi papa”, što je u stvari novi naziv stare serije “Mladi papa” sa konkurentske HBO, NETFLIX emitovati igrani film “Dvojica papa”. No, pažljivi gledaoci se neće dati zbuniti, bez obzira što je odmah posle tizera za Sorentinovu seriju emitovan i finalni foršpan za film u kome glumi vanserijski tandem starih asova – Hopkins i Prajs.

Džud Lou, budući da je mladi Papa kojeg tumači pao u komu i ne zna se da li će se probuditi, dobio je zamjenu u Džonu Malkoviču, koji zbog tih vanrednih okolnosti postaje “Novi papa”. Paolo Sorentino, jedan od istaknutijih, da ne kažemo izvanrednijih filmskih autora današnjice režirao je još deset epizoda u prepoznatljivom, vizuelno raskošnom stilu, dakle sa puno stila i sa scenarijem - čiji je koautor - na granici blasfemije, tačnije pomno planirane prokativnosti. Sve u svemu veoma zabavno za gledanje. U novoj sezoni gledaćemo i Šeron Stoun, Ludivin Sanjije, ali i muzičara Merilina Mensona, što je upravo kontroverzni začin tj. potencijalna subverzija u najavi, nalik prethodnoj veoma popularnoj sezoni koja je uspješno žonglirala na žici poluprikrivene ironije i čiste fikcije koja se poigrava s pozicijom vrhovnog poglavara Katoličke crkve.

Film, pak, crpi inspiraciju iz stvarne situacije, naravno poetizovane i narativno nadograđene, o papi Franji i papi Benediktu XVI, jedinom papi koji je takoreći “otišao u penziju” odnosno svojevoljno se povukao sa papskog prestola... U ulozi Benedikta se našao oskarovac Entoni Hopkins, a partner mu je Džonatan Prajs, još jedan izuzetan glumac sa Ostrva, koji tumači kardinala koji se sprema da napusti Vatikan, razočaran u stanje u kojem se Crkva nalazi, ni ne sluteći da će mu stari papa lično osloboditi mjesto, smatrajući da će biti njegov dostojan nasljednik – na neki način nagovoriti ili inspirisati ga da postane (budući) papa Franjo… Režiju potpisuje Fernando Meireljes, prvenstveno poznat po remek-djelu “Grad bogova”, te vrlo uspješnjim ekranizacijama književnih djela “Brižni baštovan” i “Sljepilo”. “Dvojica papa”  nisu filmska adaptacija neke biografske knjige već je originalni scenario napisao Entoni Mekarten, poznat po filmovima “Najmračniji čas” i “Teorija svega”, ali i kao koscenarista još jednog velikog bioskopskog hita u kome ima puno više humora – “Boemska rapsodija”.

Prve (festivalske) kritike upravo ističu humor, odličnu glumačku podjelu i izvedbu, a što zapravo sve važi i za seriju “Novi papa”…tj. "Mladi papa" - a za novu sezonu ćemo se tek uvjeriti u januaru sledeće godine. Premijera filma sa dvojicom papa-prijatelja je krajem ovog mjeseca.

512 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Latest from Urednik