Sve svijetle tačke trećeg beogradskog Indirekta

27 septembar 2017
Author :  

Od 5. do 8. oktobra u Beogradu se održava treći Indirekt festival. S nekoliko lokacija koje su u igri, ovo će biti prvi showcase festival, koji će pored muzičkih programa, koji jesu primarni, imati i niz predavanja i radionica na temu procesa stvaranja, distribucije i reklamiranja muzike, kao i organizovanja muzičkih festivala. Program uključuje i književni segment, a momenat pažnje će dobiti i neki od regionalnih blogera.

Kad se virne u listu izvođača, čini se da ovogodišnji beogradski ogranak festivala opasno parira izvornom hrvatskom Indirektu, iako nije u igri nikakvo takmičenje. Poklapaju se kod tri vrlo značajna imena novije scene.

Jakob Kobal, mladi kantautor iz Slovenije, već je privukao pažnju van regionalnih granica svojim smirenim glasom, jednostavnim muzičkim rješenjima, nesvakidašnjom senzualnošću. Misaono romantični indie folk, s gitarom u prvom planu, često ga dovodi u vezu s mnogim muzičarima, ali nikako mu ne fali svježine u izvođačkom smislu. Ove godine se očekuje i prvi album.

I mladi Banjalučanin Sir Croissant, jedno od Indirektovih otkrića, nastupaće u Beogradu. Njegov EP „Let me sleep“ svojom meditativnom prirodom i nježnim gitarskim rastapanjima, te glasom distancirane emotivnosti, one koja razmisli prije nego se otvori pred drugima, značajno je povisio očekivanja od ovog autora, a ta očekivanja se nisu raspršila poput prašine ni nakon njegovog drugog izdanja. „If I was a fish I would cry“ polako korača u širinu značenja, donosi nove momente u poimanju svijeta koji odrasta i pred njegovim i pred našim očima. Mladi autor je sve oslobođeniji i sa svojim instrumentom i vokalno, i u nadi da će zadržati tu perceptivnu nit, radujemo se svakom njegovom budućem nastupu i mimo Indirekta.

I Cari Cari, dvojac iz Austrije u čijoj osnovi je rock muzika s dodacima bluesa, bitova, sintova i zvukova još nekih malih, lako nosivih instrumenata, je već nastupao na Indirektu u Hrvatskoj. Zanimljivo i udobno smjenjivanje muškog i ženskog vokala, kombinacija nježnosti i sirove energije, jako prijatno uvlači u jednostavne priče inspirisane svjetskim tokovima, filmovima i svakodnevnicom. Na svojoj listi imaju i dosta obrada, ali pečat sve više daju autorskom, budući da su u jakoj stvaralačkoj fazi.

I drugi miljenici naše redakcije će gostovati na ovom festivalu. Prije svega duo Haze & Ash, čija adresa je Budva jednako koliko i Beograd, pa makar u moru tražili inspiraciju, a daleko od mora je pretvorili u smislen zvuk. Još uvijek zvanično drže pažnju javnosti samo jednim singlom. To se odnosi na javnost koja nije uspjela da ih čuje uživo, naravno, jer kolega Novak me uvjerava kako će njihov konceptualni debi album "Hedonism" koji uveliko pripremaju biti značajan događaj na regionalnoj indie rock sceni, a u pokušaju da opiše pjesme koje izvode live koristi puno pridjeva: seksipilno, sugestivno, maštovito aranžiranje, višeslojno (nijansirane numere). Obećavali su spot za avgust, a avgust je već odavno prošao, spota još uvijek nema u javnosti ali su snimili simpatičnu indirektnu najavu. Nakon gostovanja na ovdašnjem festivalu Novi Val, eto ih i na Indirektu, na prvom koncertu u Beogradu.

Bend In Absentias nam je nametnuo kolega Strajnić, i to nimalo suptilno. Njegovo oduševljenje glasom Ane Avramov se uvuklo i pod našu kožu. Pjevanjem koje prati unutrašnju liniju osjećajnosti, sve ono što drhti na svakom nivou izgovorenog i onog što prokuvava krv, bilo da je u pitanju ljubav sa svojim pritokama, ili stvaran svijet koji postavlja nogu tamo gdje joj nije mjesto, Ana djeluje kao da je ukoračila među smrtnike da ih nauči da priznaju kako ih boli. Muzički su (ovo se već odnosi na cijeli bend) snažniji onda kad su prividno najtiši, kao dobiju širinu okeana i onda plutaju po površini. Ritam pospanosti u kombinaciji sa buntovnim i „naljućenim“ gitarama im je zaštitni znak, mada i u svim ostalim varijantama zvuče sigurno, svjesno i dominiraju.

Psihodelične šezdesete, tako nekako zvuči beogradska ekipa Dogs in Kavala. Novi singl „San u Snu“ je jedno muzičko rastapanje boja, jedna gotovo dodirljiva stvar koja može da se rastegne kroz decenije, a da ostane sva netaknuto sjajna i postojana. Malo riječi, a velike istine, i jedna umjetnička tišina koja će podivljati do kraja pjesme, skačući iz čiste agresije u pasivnu agresiju, pa opet nazad. Definitivno bend čiji se nastup uživo ne smije propustiti, makar da bi se vidjelo da li ta suzbijena energija lomi zidove, ili makar staklene ambalaže.

Indie rock četvorka (The) Lesser Men su tek objavili novi album koji do zaključivanja ovog teksta nismo uspjeli čuti, osim zvaničnih singlova „Bedrooms“ i „Summer's Gone“, ali svojim prošlim, „Vacation Freeze“ su ostavili neizbrisiv trag u poimanju nostalgičnog rocka za one koji su devedesetih bili u fazi otkrivanja sopstvenih heroja. Njegovanje tih žanrovski rasterećenih, a opet preciznih gitarski nadmoćnih ritmova, sjajne uzajamnosti u bendovskom smislu, s mješavinom prijatnosti i potrebe za reakcijom u svakom drugom smislu, ovaj bend, po svjedočenjima mnogih srećnika, uživo redefiniše iskreno uživanje u sopstvenim pjesmama i ne bi ih trebalo propustiti.

Gotovo ista stvar se može reći i za Sleepyheads, taj jedan album „The Swirling Thoughts of...“ još uvijek diše rasterećenim gitarskim ritmovima i dugim soliranjima, pomalo razvodnjenim elementima popa, tek toliko da standardizovani mačoizam ostane u drugom planu, a ustupi se mjesto emociji. Pjevljivost, izuzetna vokalna ubjedljivost i provokativnost, efektnost u pauzama između strofa i snažna izdizanja i spuštanja ritmova u pojedinim pjesmama koja rade na račun atmosfere, neke su od odlika ovog benda, bar u studijskoj verziji. Uživo je sve to još snažnije, kažu, a posjetioci beogradskog Indirekta će to moći da čuju, ako već nisu.

Naravno, malo se toga može reći o Uni Gašić, koja s bendom nastupa pod imenom Bitipatibi, a da već nije rečeno. Njena sanjiva interpretacija poezije uz muziku je primamljivo privlačna, njeni stihovi su svedeni, počinju iznutra i šire se prema svojim poentama kao krila neke ptice svemoguće, svešarene i tajanstvene. Njena lirika, koja rasformira kamen da bi se iz njega iscijedio kratki stih od kog se kosti pregrupišu, razlije se po zvučnoj podlozi od svijetala koja jenjavaju, od rijeka koje ističu, od prozora napola zatvorenih.

Naravno, pored pobrojanih miljenika naše redakcije, svakako preporučujemo i ostale izvođače. Beogradsku ekipu čine: Presing, bend koji je u svojoj trećoj muzičkoj misiji, sa dva člana originalne postave, Triko, ekipa koja kombinuje punk, pop, post rock i sastavljena je od iskusnih muzičara koji su svoja imena opravdali u nekim drugim bendovima, Moloa, svježeformirani postodernistički rock trio i Auf Wiedershen čija je odrednica „mračno“, a žanrovski cirkulišu u krugu disko-rokenrol-psihodelija.

Od vanbalkanskih izvođača na festivalsku mapu će se upisati Gospel Dating Service iz Beča, norveški indie pop trio Norma, mađarski prog indie bend The Immigrants, rumunski garažni punk bend Dope Calypso, te milanski duo Technoir koji njeguje kombinaciju soula i džeza.

Posebna poslastica je Nađa Vračarić, Novosađanka koja je pod imenom Nadja prošle godine objavila mini album „Venus in Gemini“, koji nas je sve očarao. Njena distancirana, gotovo hladna interpretacija zapravo daje kontra informaciju o dubokoj osjećajnosti, njena gitarska razdraganost na pola puta između tužno i tužno da tužnije ne može biti se sudaraju u namjeri da otvore ovu autorku taman toliko da izviri iz svoje posebnosti, ali nikako da otkrije šta je sve u stanju. Pretpostavićemo da ćemo saznati više nakon nekog sljedećeg izdanja.

Karte za ovaj festival su već u prodaji, a za one koji ne budu uspjeli da se pridruže srećnijima, Stereo Art će imati detaljan izvještaj našeg kolege Strajnića.

Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio