Bogat pozorišni i književni program festivala "Grad teatar"

06 jul 2019
Author :  
Foto GT, plakat dizajnirao Mirko ilić

33. Festival “Grad teatar” svečano je otvoren 4. jula, koncertom Big Band-a RTS-a, kojom prilikom je jedan od najboljih džez orkestara u okruženju uživo predstavio skoro sve kompozicije sa CD izdanja “Mimo od Budve”. U čast Nikole Mima Mitrovića, muzičara iz Budve koji se kao džezer afirmisao u bivšoj Jugoslaviji i u Skandinaviji, premijerno je izvedena numera “Blues for Mimo”, koja je uz naslovnu numeru velikana Duška Gojkovića, komponovana specijalno za ovaj CD, nastao u saradnji GT-a i RTS-a.

Program se nastavlja večeras na novoosvojenoj ambijentalnoj sceni na Zavali, izvođenjem nagrađivane predstave “Hinkeman”, tehnički među najzahtjevnijim u istoriji renomiranog budvanskog festivala. Riječ je o komadu Ernsta Tolera koji je režirao Igor Vuk Torbica, trenutno jedan od vodećih pozorišnih reditelja regiona. Torbica potpisuje čak tri predstave u programu koji je reprezentativan presjek dešavanja u teatru većine okolnih zemalja, uključujući i komad “Luda trava” iz Bugarske, kao i domaće, crnogorske teatarske scene (“O miševima i ljudima” Dina Mustafića, “Kapital” u režiji Andraša Urbana, “Kozocid” u režiji Vide Ognjenović…). Uz Torbičine “Bakhe” i “Krvave svadbe”, potonje premijerno izvedene prethodne godine u velikom stilu i sa veoma pozitivnim odjekom, posebnu pažnju privlači ovogodišnja premijera, rađena po motivima renesansnog remek-djela, španskog autora Fernanda de Rohasa. Komad “Selestina”, u koprodukciji GT-a i JDP-a, režirao je Milan Nešković, a nakon premijere 18. jula slijede tri reprizna izvođenja koja će igrati Nataša Ninković, Ljubomir Bandoivć, Nikola Rakočević, Marta Bjelica, Emir Ćatović i drugi, više ili manje poznati, redom izvrsni glumci srednje i mlađe generacije.

Trajanje festivala je ove sezone produženo do samog kraja avgusta mjeseca, ponajviše da bi se omogućilo gostovanje još dva veoma atraktivna naslova, oba nastala po izuzetnim filmskim ostvarenjima: “Petrijin venac” po tekstu Dragoslava Mihailovića a u režji Bobana Skerlića (27. avg.), i “Sjećaš li se Doli Bel?” po tekstu Abdulaha Sidrana a u režiji Kokana Mladenovića (29. avg.). Takođe, već u ponedeljak 8. jula, satiričko pozorište “Kerempuh” iz Zagreba izvešće predstavu “Blue Moon” Budvanina Borisa Liješevića, jednog od najzaposlenijih režisera u regiji već godinama. On je, vrlo iskrenim i dirljivim govorom, i otvorio ovogodišnji festival – festival uz koji je rastao i zavolio (pozorišnu) umjetnost.

Književni dio programa počinje 9. jula i to upravo gostovanjem pisca knjige “Blue Moon”, ali i ovog proljeća objavljenog romana “Proslava”, Damira Karakaša, a na Trgu pjesnika govoriće i: pjesnik Gojko Božović, povodom njegove aktuelne zbirke poezije “Mapa”, potom istaknuti bh. književnik Dževad Karahasan, spisateljica Vesna Kapor iz Srbije, te pjesnikinja i dramaturškinja Dragana Tripković iz CG, koja će predstaviti knjigu “Kirka i druge drame", zatim mnogima omiljeni poeta Marko Tomaš koji “nastupa” 9. avgusta, a na samom kraju jula mjeseca ponovo imamo priliku čuti Dejana Atanackovića, ovaj put povodom zbirke priča “Čovek bez sluha”, koji je prošle godine bio jedan od najzapaženijih gostiju festivala, kao dobitnik prestižne Ninove nagrade.

Nagrada “Stefan Mitrov Ljubiša” biće svečano uručena slovenačkom romansijeru, dramskom piscu i esejisti Dragu Jančaru, a 18. avgusta, tim povodom, u Budvi će govoriti i Mihajlo Pantić, Nadežda Čačinović i Slavica Perović, inače članovi žirija pomenute festivalske nagrade koju su dobili mnogi čuveni, kako regionalni tako i svjetski književnici.

Pomenimo i prezentaciju knjige “Glavom kroz zid” poznatog kantautora Zorana Predina koji, na veliku žalost svojih fanova, neće održati prateći koncert. Iz muzičkog programa istaknimo koncert Moskovskog državnog simfonijskog orkestra, sa solistima iz Crne Gore, Bojanom Martinovićem (klavir) i Miranom Begićem (violina) - zakazan za 22. avgust - koji će “Grad teatar” realizovati sa Muzičkom akademijom iz Cetinja. Njemački violinista Niklas Šmit sviraće Baha i Mendelsona 6. avgusta, i to u crkvi “Santa Marija”, koja prethodnih godina nije bila u punoj mjeri iskorišćena. Ove godine, u tom vrlo akustičnom prostoru imamo priliku čuti i koncert ruskog pijaniste Ivana Rudina (31. jul), te niz, mahom mlađih, muzičara iz CG.

Likovni program je sveden na dvije izložbe: poznatog likovnog umjetnika Dimitrija Popovića čiji će ciklus radova pod nazivom “Corpus Aeternum” biti izložen (takođe u crkvi “Santa Marija”) od 10. do 30. jula, te drugi dio izložbe “Mediteran u djelima crnogorskih slikara”, započet prošlog ljeta, u selekciji Aleksandra Čilikova, koja postavka će trajati tokom cijelog avgusta.

Sredinom jula, prof. Čilikov, prof. Siniša Jelušić i Dimitrije Popović prirediće razgovor, uz prateći performans, čija je tema “Sakralno kao prikazivanje neprikazivog”, a vrlo zanimljiv i čak uzbudljiv bi mogao biti razgovor koji prati festivalsku produkciju, predstavu “Selestina”, pod znakovitim nazivom “Pozorište u vremenu grubosti: Kako voljeti teatar u svijetu bez milosti, ljubavi i nade?”.

Čini se da će ovogodišnje 33. “Grad teatar” u Budvi ponuditi bogat program i kvalitetom ujednačene, posebno pozorišne i književne sadržaje, što budi nadu da za kultura ipak ima dovoljno mjesta u svijetu u kojem je sve manje ljubavi, a sve više mržnje… ili prosto nedostatka empatije. Stoga valja "liječiti srce, zabavljajući razum", kako i glasi moto festivala.

Kompletan raspored možete pronaći na redizajniranom, vrlo preglednom sajtu gradteatar.me.

69 Views
Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio