Svemir + Ti, ja i moja mama: dva nova singla umjesto najave za jedan koncert

28 novembar 2018
Author :  

Jedna od dobrih strana nostalgije je njena sposobnost da se pretvori u pjesmu odmah nakon dubokog uzdaha. Postoji taj uzdah u pjesmi „Ništa“ benda Svemir, negdje tamo krajem prve strofe, pa se još ponovi, nekako dublje, možda malo više na ivici bolnog, ali nikako preko. Važno je naglasiti da se radi o djeliću akustičnog seta, a ne studijskoj snimci, i ta neka doza sjete je spontana, i bliska, i lako prepoznatljiva svima koji su zaglavili jednom nogom u nekom svom juče.

Pjesma „Ništa“ sama po sebi ne otkriva mnogo. Ne odgovara na pitanja 'zašto', ne pravda se i ne govori u ime drugih. Osim uzdaha i riječi, tu su i gitarska pulsiranja koja prate lagane misli, tek probuđene, bez roka trajanja, ali poznate. Ne govore šta da očekujemo od novog albuma, ali melanholija i nostalgija su uvijek lako ugradive u prostor svačijeg dana i potrebe da se sačeka novi. Ritam samo prati otkucaje sjećanja, i samim tim postaje zadata tema za otkucaje srca.

To je samo naša prva preporuka za danas, a i za 29. novembar, kada će bend Svemir imati svoj veliki koncert u Zagrebu. Prilika da se podsjeti publika na tri izuzetna prošla albuma, i da ukorači u prostor novog, o kome za sada malo znamo. To je prva svirka iz serije koju organizuje Zvonko Radost, a svaki od koncerata će podrazumijevati izvođača s gostima.

Tu dolazimo i do druge preporuke za danas (a i za 29. novembar), do pjesme „Voljeti te“ benda Ti, ja i moja mama. Ekipa muzičara koji su nam poznati (U pol 9 kod Sabe, Jinx, etc) svoj zvuk gradi unutar psihodelične mješavine popa i nečeg što je (sasvim lijepo) 'izraslo' iz rok muzike. Posljednji singl ovog benda počiva na razlomku suptilnosti i agresije, gdje ni agresija ne negira emociju, već njen značaj izdiže do mjesta na kom je ludilo vrhunac, pa bilo uzrok ili posljedica, manje je važno, sve dok je opšta slika stanja. Martina Zvonić ima sugestivan glas koji je uvijek na ivici deklamovanja, iako to nikad ne postane, a sjajno je to kako u ovoj pjesmi svi instrumenti imaju svoj prostor, pa u svakom trenutku učestvuju u širenju značenjskog sloja. Gitara govori jezikom iznutra, klavijatura preliva preko granice osjećajnosti, bas linija koja zadržava lirsko ja na zemlji, i udaraljke koje dominiraju bezvazdušnim prostorom. Krajnji rezultat je jedna izuzetna cjelina, i dok se jedni raduju koncertu, neki drugi se radujemo albumu. Bar za sada.

Na koncertu u zagrebačkom Saxu (s početkom u 20.00 h) gosti benda Svemir će biti i Kensington Lima, iza čijeg se imena ne skriva Josip Radić (Valentino Bošković), a o čijem ćete albumu čitati uskoro na stranicama ovog portala, te Mika Male, čijem se povratku na pozornicu (a po nezvaničnim informacijama i povratku u studio) raduju mnogi, pa tako i članovi ove redakcije.

Urednik

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio