Srećan nam rođendan - prvih godinu dana Stereo Art magazina!

18 jun 2017
Author :   Dragana Erjavšek i Novak Govedarica

Danas slavimo godinu dana od pokretanja, godinu dana skoro svakodnevne posvećenosti (dobro de, ne baš svaki dne) i želje da se iz nepregledne popkulturne mase izdvoji ono bitno, možda najbitnije, da se istaknu oni koji to najviše zaslužuju, a iskritikuju čak i najizvikaniji – ako i kada to zaslužuju.

Danas smo ponosni kada pogledamo na ono što smo uradili, ali i svjesni da može(mo) bolje, da može još posvećenije i redovnije i da ovo što radimo ima smisla – jer postoje čitaoci, kojima smo zahvalni na pažnji koju nam ukazuju. Mogli bismo reći da danas, nakon cijele zaokružene godine, imamo ne publiku, već društvo vjernih čitalaca, zainteresovanih i posvećenih, koji nam povjerenje vraćaju ne vagajući.

Šta nismo uradili u prvih godinu dana na Stereo Artu?

Nismo dozvolili sebi da objavljujemo tekstove u koje ne vjerujemo i uz koje ne bismo stali u bilo kom trenutku. Pisali smo za svoju dušu, takoreći, i za duše koje znaju da cijene. Kvalitet je uvijek bio iznad želje za omasovljavanjem publike po svaku cijenu, birali smo teme i riječi, birali smo načine i birali smo vrijeme. Kvalitetno i korisno utrošeno vrijeme, vjerujemo, i za pisanje, i za čitanje.

Sa nama je, rame uz rame, sve vrijeme bio i Srđan Strajnić, jedno od najinteresantnijih i najproduktivnijih muzičkih pera Balkana, i srećni smo što u redakciji imamo takvog znalca, koji muziku prije svega osjeća, pa tek onda rastavlja na proste činioce, kao i Olju Knežević, tako darovitu, šarmantnu i pasioniranu spisateljicu koja nas je upoznala sa mnogim zanimljivim piscima iz regiona čije smo tekstove objavili.

Planova imamo. Jedan od njih je da i dalje pišemo iskreno i još kvalitetnije. Svakako češće. Da uskoro proširimo i ekipu koja radi na tekstovima (evo prilike da pozovemo buduće saradnike da nam se jave). Da, svaki put, u svakom tekstu – iako je to tako teško i oduzima vrijeme - damo sve od sebe. To rade mali internet portali. Mali po budžetu, ako ga uopšte imaju, ali značajni po dobroj volji i ukradenom vremenu od svakodnevnice. To radimo svi mi, i ovde nepomenuti saradnici (kojima se takođe zahvaljujemo) i vi, naši uvaženi čitaoci, jer duboko vjerujemo da svijetu nedostaje kritičkog promišljanja, odvajanja “žita od kukolja”, prostora za isticanje umijeća, truda i talenta mladih stvaralaca, a što se posebno odnosi na hvale vrijednu nezavisnu muzičku scenu regije, o kojoj rijetko kad možete čitati na portalima za masovnu upotrebu…

U tom smislu Stereo Art Magazin je donkihotovski poduhvat, prije pitanje potrebe nego bilo čega drugog. Stoga, poželimo jedni drugima da istrajemo, da se potrudimo još jače pa da uživamo još više u ljepotama Muzike, da se posvetimo u većoj mjeri Filmu kao umjetničkoj kategoriji, kritičkom iščitavanju Književnosti, a po mogućnosti i likovne umjetnosti. Konstruktivne kritike nedostaje u svim segmentima našeg društva da bi zajednica bilo bolja, prije svega kulturnija, a tome bi valjda trebalo stremiti i za to se valja (iz)boriti svim dozvoljenim sredstvima. Naše je pero, zaoštreno, i izgovorena riječ.

Čiju snagu nipošto ne bi trebalo potcjenjivati.

Spotovi


STEREO Art Magazin
Regionalni popkulturni magazin

Impressum

Urednici:      Dragana Erjavšek
                     Novak Govedarica
Saradnici:   Olja Knežević
                     Boris Fatić
                     Srđan Strajnić
Logo:           Uroš Stanojević
Powerd by : ChoDex Studio